V Soulu postaví unikátní „neviditelný“ mrakodrap

Pchjongjang – Svět se brzy dočká prvního „neviditelného mrakodrapu“. Budova o výšce 450 metrů ponese jméno Tower Infinity. Jihokorejská vláda už vyslovila s její výstavbou souhlas. Informoval o tom na svém webu Business Insider. Výšková budova se bude jevit jako neviditelná díky nové technologii pláště. Na povrch budovy se má promítat to, co je ve skutečnosti za ní.

Tower Infinity by měla stát u jihokorejské metropole, poblíž tamního mezinárodního letiště. Termín dokončení výstavby zatím stanoven nebyl.

Vizionáři z amerického studia GDS Architects, kteří stáli za vznikem projektu, mají na výstavbě věže spolupracovat se státní jihokorejskou developerskou společností Korea Land & Housing Corporation.

Věž má někdy splývat s okolím, někdy naopak být viditelná

Efektu neviditelnosti se docílí optickými kamerami, které budou na plášť budovy promítat reálné snímky prostoru. Při oplášťování stavby bude využita LED technologie a snímky promítané na oplášťování budou vytvářet nepřerušený obraz pozadí, takže stavba bude jakoby splývat s nebem.

Systém bude mít obsluhu, která bude moci s „intenzitou neviditelnosti“ manipulovat, takže se stavba bude někdy jevit jako pevná, jindy jako poloprůhledná nebo jako zcela neviditelná.

Neviditelný mrakodrap v Soulu
Zdroj: ČT24/GDS Architects

Fasádní systém je využitelný také k vysílání speciálních událostí nebo k promítání reklam. Stavba se bude využívat pro zábavní aktivity. Bude mít několik vyhlídkových pater, kinosál, lunapark, bazén a značné množství restaurací.

Ačkoli tvůrcům nešlo primárně o výškový rekord, po dokončení se Tower Infinity zařadí na šesté místo nejvyšších věží světa.