V Aténách můžete ochutnat jídlo dávných řeckých filozofů

Atény – Na čem si před dvěma a půl tisíci let pochutnávali staří Řekové? Odpověď na tuto otázku dostanete v nové aténské restauraci, která nabízí turistům posezení ve stylu starověkého antického Řecka. Atmosféru doby připomíná nejen interiér, ale i místní pokrmy vařené podle dávných receptur. Majitelé si od projektu slibují příliv nových turistů a zvýšený zájem o řeckou kulturu.

Ručně pálené nádobí, kamenné stěny a dobová hudba – tím vším se může pochlubit restaurace Archeon Gefsis v centru řecké metropole. Éře antiky tu ale neodpovídá pouze vybavení, dávným dobám je přizpůsobena i místní kuchyně.

„Nepoužíváme rajčata, brambory, rýži ani těstoviny. Naopak ze sušeného ovoce a čerstvé zeleniny vaříme denně. Základem místní kuchyně je také med, kterým sladíme místo cukru,“ vysvětluje šéfkuchař Babis Andreou.

Pokrmy jsou díky prvotřídním čerstvým surovinám velmi zdravé a také poměrně drahé. Restaurace tak zatím funguje spíše jako lákadlo pro turisty než jako podnik, kam by šli na večeři místní. „Pro Řeky je Archeon Gefsis poměrně drahá. Menu pro dva tu vyjde zhruba na 70 až 80 eur. To si mnoho místních dovolit nemůže,“ přiznává manažer restaurace Christos Baos.

Podnik si přesto nemůže na nedostatek zákazníků stěžovat. Například Američan Kirk, který se zajímá o historii, je z restaurace nadšený. „Je úžasné jíst stejné jídlo jako Sokrates, poté co jsem viděl, kde žil a co dělal. Je to úplně jiné poznávání kultury a historie,“ říká Kirk.

Právě v poznávání minulosti skrze tradiční jídla a atmosféru mnozí vidí novou cestu, jak zviditelnit Řecko ve světě, povzbudit cestovní ruch a pomoci slabé ekonomice země.

Řecká restaurace ve stylu antiky (zdroj: ČT24)