Víkend proběhl leckde ve znamení dýní

Praha - Tento víkend byl v mnoha městech a vesnicích po celém Česku ve znamení dýňových slavností, a to i přesto, že největší svátek dýní, Halloween, se oficiálně slaví až poslední říjnový den. Podzimní oranžová zelenina má mnoho využití, ať už v kuchyni, nebo při výzdobě. Dýně se dají vařit, péct a jí se také dýňová semínka.

Třeba ve Slavkově u Brna proběhl už šestý ročník zámeckého dýňobraní. Každý rok sem dorazí několik stovek lidí. Oslavy dýní představily dýně malované, vydlabávané i vyřezávané; ty nejkrásnější pak ozdobí podzemní prostory tamního zámku. Labužníci zase nepohrdli dýňovými specialitami. Slavnost s více než stovkou dýní, dýňovými jídly a programem pro děti včera připravila také Otevřená zahrada v centru Brna.

Dýně si razí cestu na český trh - před několika lety nebyly skoro k dostání, dnes už si můžete koupit kolem osmi druhů. Jejich obliba roste - snadno se vypěstují, skladují se bez problémů, neobsahují alergeny a jsou cenově dostupné. Zájem roste i mezi kuchaři. Dýňové speciality se objevují na jídelních lístcích restaurací daleko častěji.