Vydejte se do obchodního centra Asie – Hongkongu

Hongkong – Hongkong leží u břehů Jihočínského moře, na jihovýchodním pobřeží Číny a u ústí Perlové řeky. Toto kosmopolitní velkoměsto, které se postupně stalo ekonomickým střediskem Asie, nabízí take výjimečný kulturní mix. Díky překotnému hospodářskému růstu je pak Hongkong označován za jednoho z asijských ekonomických tygrů.

Na dohled od centra metropole se nachází velký námořní přístav se stovkami jeřábů a tisíci kontejnerů. „Pravý“ Hongkong, známý z prospektů a fotografií, s mrakodrapy a ulicemi plnými lidí, se táhne hlavně podél severního břehu hongkongského ostrova a také na sousedním poloostrově Kowloon. 

Srdce metropole je významným světovým ekonomickým a finančním centrem, ve kterém se nachází třeba druhá největší asijská burza a také sídla velkých nadnárodních společností. Rázem se ocitnete v obležení výškových budov, kde se dělá světový byznys a denně protékají miliardy dolarů. A na tom se příliš nezměnilo ani poté, co Britové před 16 lety odevzdali Hongkong sousední komunistické Číně. 

Hongkong je ale také město kontrastů, kde se věže katedrály postavené Brity v 19. století zrcadlí v sousedním proskleném ultramoderním mrakodrapu. Přitom ulice města brázdí armáda naleštěných londýnských dvoupatrových autobusů , tzv. double-deckerů. 

Hongkong patří mezi země s nejvyšší hustotou zalidnění, takže rušno je tam v kteroukoli denní i noční dobu. Návštěvníci bývají ohromeni vytrvalým hemžením neskutečné masy lidí, tisíců autobusů a taxíků křižující bez přestání ulice města. Propracovanou moderní infrastrukturu navíc ještě dokresluje všudypřítomná síť podzemních chodeb, nadzemních estrakád a visutých chodníků, kterými jsou mrakodrapy navzájem propojeny. 

Málokdo asi tuší, že je v Hongkongu přinejmenším dvakrát tolik mrakodrapů než třeba v New Yorku. Problémem města je nedostatek místa a v kombinaci s takřka všudypřítomnými kopci je mnoho mrakodrapů postavených v příkrém svahu. Navíc i díky nedostatku místa patří zdejší nemovitosti k  nejdražším na světě.

Hong Kong (zdroj: ČT24)