Půvaby Markéz: Místo, kde našel Gauguin poslední inspiraci

Praha – Díla Paula Gauguina jsou dnes ozdobou mnoha světových galerií, včetně té pražské. Jak už to u velkých umělců bývá, za jeho života se Gauguin stal spíš terčem posměchu a trvalo mnoho let, než bylo jeho dílo doceněno. Ve své době kontroverzní malíř strávil poslední léta života na samém okraji tehdejšího světa, kterým bylo souostroví Markézy ztracené v Pacifiku. Věčnou inspirací mu byly domorodé dívky, které podobně jako předtím na Tahiti ztvárnil v desítkách obrazů.

Paul Gauguin definitivně opustil Francii v roce 1895 a usadil se na Tahiti. V září roku 1901 ale nastoupil na parník „Jižní kříž“ a vydal se ještě dál od civilizace. Sám to v korespondenci komentoval: „Už bylo na čase odjet do jiné země, daleko prostší, kde je míň úředníků.“ Po pěti dnech na moři dorazil na Markézy. Byla-li Francouzská Oceánie nejodlehlejší výspou francouzských koloniálních držav, byly Markézy nejodlehlejším zapadákovem Francouzské Oceánie.

Ani na Markézách už nebyl poslední ráj nedotčený civilizací, avšak prostředí zde bylo mnohem autentičtější a syrovější než na Tahiti. Byl to nejen důsledek přehlížení, zanedbávání i opovržení, ale také bezradnosti na straně francouzské koloniální správy. Jako by Francouzi nad Markézami a jejich zdecimovaným původním obyvatelstvem, které považovali za divochy bez budoucnosti, už zlomili hůl. Pro Gauguina ale Markézy znamenaly novou a neotřelou inspiraci. 

Usadil se na ostrově Hiva Oa, koupil půlhektarový pozemek, na kterém si za pomoci sousedů postavil svůj Maison du Jouir, tedy „Dům radosti“. Dodnes se z domu zachovala původní studna. Sloužila k chlazení lahví s vínem, ale Gauguin do ní z okna házel i odpadky od zlomených štětců a dlát, přes různé skleněné i keramické střepy až po vypadlé zuby. Při čištění se tak studna stala zdrojem překvapivých nálezů.

Gaugainova čtrnáctiletá milenka mu porodila dceru

V Domě potěšení s Gauguinem žila teprve čtrnáctiletá místní dívka Marie-Rose. 14. září 1902 porodila Gauguinovi dceru, které říkali Tauanui. Dodnes tak není vyloučeno, že slavný malíř má na ostrově několik prapravnuček a prapravnuků. Markézy jako zdroj inspirace Gauguina určitě nezklamaly. Dokonce i dnes se tu můžeme setkat s motivy, které ho oslovily.

Přes vážné zdravotní obtíže Gauguin maloval, kreslil, tvořil dřevořezy i sochy a vytvořil mistrovská díla. Velmi rozhodně se zastával místních lidí proti koloniálním autoritám, které na ostrově představovali policista a církevní hodnostáři. Gauguin kreslil karikatury, psal posměšné novinové články a posílal protestní dopisy guvernérovi. Zemřel v květnu 1903  ve svém „Domě potěšení“. Bylo mu 57 let.

Gauguin (zdroj: ČT24)