Čtečky nebo tablety teď v USA můžete používat i při startu a přistání

Washington - Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zmírnil pravidla pro používání mobilní elektroniky v letadlech. Cestující po zavedení nových pravidel aerolinkami nebudou muset vypínat veškeré své elektronické přístroje jako laptopy, tablety nebo elektronické čtečky při vzletu nebo přistávání letadla. Pravidlo platí i pro mobilní telefony, ty ale budou muset zůstat ve speciálním režimu letadlo a telefonování při letu zůstává i nadále zakázané.

FAA uvedla, že poskytla leteckým společnostem pokyny pro uskutečnění těchto změn. Termín zavedení těchto pravidel bude záviset na jednotlivých dopravcích. Podle dosavadních nařízení FAA musí být veškeré elektronické přístroje vypnuté v letové hladině nižší než 10 000 stop (3048 metrů) a z mobilních telefonů se nesmí telefonovat v jakékoliv výšce. Důvodem je riziko, že by přístroje mohly rušit radiové a další systémy letadel.

Nová letadla jsou však již vybavena systémy, které mají zabránit rušení, a kritici si již dlouho stěžují, že současná nařízení jsou neopodstatněná. Podle nových pravidel FAA se elektronika bude moci používat bez omezení v letadlech, která mají ochranu před rušením.

  • „Cestující si budou moci číst elektronické knihy, hrát hry a sledovat video na svých přístrojích během všech fází letu, s několika omezujícími výjimkami,“ uvedla FAA v prohlášení.

Nadále bude platit zákaz surfování po internetu, posílání e-mailů a stahování dat v letové hladině nižší než 10 000 stop. Cestující také budou muset své chytré telefony a tablety přepnout do speciálního režimu „letadlo“. Zakázané zůstává i telefonování z paluby. Telefonování je totiž v pravomoci Federální komise pro komunikace.

Ilustrační foto
Zdroj: DPA/Julian Stratenschulte/ČTK
Vydáno pod