V pivní laboratoři se spojuje cit lidských smyslů s přesností počítačů

Praha – Až stovka vzorků by mohla každý rok projít novou laboratoří, která se zaměřuje na zkoumání české národní chlouby – piva. Výzkumné senzorické centrum za téměř šestnáct milionů korun se nachází v hlavním městě a kromě moderních technologií se spoléhá taky na cit degustátorů.

Testování piv probíhá v oddělených boxech, aby degustátory nic nerušilo a mohli si vytvořit vlastní podmínky. „Když degustujeme pivo, nejdřív k němu přičichneme, posoudíme, jestli je tam nějaká cizí vůně,“ popisuje manažer kvality Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Pavel Čejka.

Pak už se jen pije. Hodnotí se například říz, hořkost nebo plnost chuti. Ochutnavače přitom nesmí při známkování chuti piva ovlivnit barva nápoje. Proto jsou boxy v laboratoři přizpůsobené tak, aby bylo možné nasvítit vzorky různými barvami.

Analýza jednoho vzorku zlatavého moku může trvat i týdny

Hodnocení je opačné než ve škole – na škále od jedničky do pětky je jednička nejslabší. A kde nestačí test založený na lidských smyslech, přichází na řadu neomylné přístroje. Například kapalinový chromatograf, který odhalí přesné složení každého piva. Analýza jednoho vzorku zlatavého moku může výzkumníkům trvat dokonce i týdny.

Mapování jedinečných vlastností českého piva má pomoci také tomu, aby si tradiční český produkt udržel ochrannou známku, kterou díky svému složení v roce 2008 získal od EU.

„Česká piva jsou ve srovnání se zahraničními pivy tradičně méně prokvašená. To se vám jeví jako vyšší plnost, to pivo není řídké,“ vysvětluje vedoucí analytické zkušební laboratoře Jana Olšovská. V nové laboratoři se však nebudou zkoumat jen pivní vzorky. Kromě nich budou o nejvyšší známky bojovat i běžné potraviny.

Událostí o postním pivu a výzkumné laboratoři (zdroj: ČT24)