PODÍVEJTE SE: Japonsko má nový přírůstek

Tokio – Žádné boje o území – stačí malý výbuch sopky a rozloha státu se hned zvětší. Stalo se to i Japonsku, jemuž nyní patří nový ostrůvek o průměru zhruba 200 metrů. Upozornil na něj ve středu letoun pohraniční stráže. Čerstvý přírůstek zrozený v dýmu a popelu sopečné erupce leží v subtropickém souostroví, vzdáleném přibližně tisíc kilometrů jižně od japonské metropole Tokio.

„Sopečná erupce ještě trvá,“ ohlásili objevitelé, přelétající nad Boninskými ostrovy, známými také jako souostroví Ogasawara. Nejznámějším z tamních ostrovů je zřejmě Iwodžima, o který Američané za druhé světové války svedli bitvu s Japonci. Administrativně souostroví spadá pod tokijskou prefekturu.

Nový ostrůvek se nalézá jihovýchodně od neobydleného vulkanického ostrova Nišino šima. Velitel pohraničníků ovšem připustil, že by nový ostrov mohl zmizet pod hladinou moře stejně rychle, jako se zrodil. Od konce války mohlo podle velitele dojít k několika podobným případům, oficiálně se ale předchozí nový přírůstek v souostroví objevil před 40 lety, v září 1973.

„Podnikneme vše potřebné, abychom zajistili bezpečnost plavby,“ ujistil v souvislosti s novým ostrovem vládní mluvčí při každodenní ranní schůzce s tiskem. Konstatoval také, že pokud ostrov zase nezmizí, „japonské výsostné vody se rozšíří“.

Nový japonský ostrov
Zdroj: ČTK/AP/Norimitsu Masuda

Nové ostrovy se rodí i po zemětřesení

Podobný případ se stal v září v Pákistánu. Odlehlou část jihozápadu země postihlo mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně, které si vyžádalo nejméně 45 mrtvých a zničilo nebo poškodilo mnoho domů. Otřesy byly citelné stovky kilometrů daleko - až v pákistánském přístavu Karáčí či v indické metropoli Dillí, kde se rozhoupaly budovy.

Zemětřesení bylo tak silné, že asi 600 metrů od pákistánského pobřeží Arabského moře u přístavu Gvadar se vzedmulo dno a z vody vystoupil skalnatý ostrov.

U pobřeží Pákistánu vznikl při zemětřesení ostrůvek
Zdroj: ČTK/AP/Gwadar local government office