Krásky z Etiopie si získaly srdce Izraelců

Tel Aviv - Jedna z nejchudších menšin Izraele - přistěhovalci z Etiopie – prožívá obrodu. Po desetiletích, kdy 120 tisíc jejích příslušníků žilo většinou na pokraji bídy, vystupují nyní afričtí židé z ústraní. Lví podíl na tom mají dvě osobité krásky, které si letos získaly srdce izraelské veřejnosti.

Yitiyish Aynawová je v podstatě moderní popelka. Nejkrásnější dívka Izraele roku 2013 se do židovského státu přistěhovala z Etiopie jako dvanáctiletý sirotek. Tehdy uměla sotva číst a psát. Dnes je jednou z nejžádanějších modelek a má za sebou večeři v Bílém domě. Pozval ji osobně americký prezident Barack Obama. „Pomohl mi nabýt hrdosti. Když to dokázal on, já to dokážu taky,“ konstatovala Aynawová.

A tsunami africké krásy drtí Izrael dál. V nesmírně populární reality show Velký bratr zvítězila další členka donedávna zcela nenápadné etiopské menšiny - Tahunia Rubelová. „Je to skvělé. Konečně se i my Etiopanky dostáváme do záře reflektorů,“ podotkla Rubelová.

Něco takového by ještě před deseti lety bylo nemyslitelné. Vítězství hned ve dvou populárních soutěžích najednou je důležitým úspěchem 120 tisíc izraelských Etiopanů na cestě k plné rovnoprávnosti v převážně bílé společnosti.

Etiopské židovky slaví úspěch (zdroj: ČT24)

Rasismus se nevyhnul ani Izraeli, zemi založené uprchlíky z židovských ghett Evropy i Asie. Tahunia, která po ulici neujde ani 50 metrů, aniž by ji někdo nepožádal o autogram, s ním má špatné zkušenosti odmalička. „Ve školce jsem si dokonce změnila jméno na Michaela, aby se se mnou bílé děti kamarádily,“ konstatovala Rubelová. Jen pár hodin po jejím vítězství přistálo v Izraeli poslední etiopské letadlo s černými židy.

Po třech tisících letech se tak završil příběh potomků krále Šalamouna a královny ze Sáby. Příběh plný utajených evakuací organizovaných Mossadem i CIA. Díky nim se do zaslíbené země dostal i bývalý místopředseda izraelského parlamentu Šlomo Molla. „Tihle lidé se stávají vzory pro mladou generaci, včetně těch, kteří se už narodili v Izraeli. Ale to stále není dost,“ řekl Molla.

Přes řadu úspěchů čeká ještě Izrael v zapojování africko-židovské menšiny velká práce. Třeba svého manžela si uvnitř komunity dodnes vybírá devět z deseti Etiopanů.

Yityish Aynawová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod