Cestující už nebudou muset v letadle vypínat mobily

Brusel – Už brzy by mohli cestující v Evropě mít na palubách letadel zapnuté telefony i tablety po celou dobu letu. Povolila to Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA), která aktualizovala předpisy. Používání mobilů na palubách letadel díky tomu mohou povolit i jednotlivé letecké společnosti.

Na palubách letadel v Evropě bude již brzy po celou dobu letu včetně startu a přistání možné mít zapnutý chytrý telefon, tablet či elektronickou čtečku v takzvaném režimu „letadlo“. To je nastavení telefonu bez připojení na síť. Povolila to EASA, letecké společnosti budou moci nové předpisy bezprostředně začít uplatňovat. 

Oznámení EASA:

„Tato zařízení se mohou za letu používat v režimu 'letadlo', aniž by byla ohrožena bezpečnost letu.“

„Uvolnění pravidel bychom mohli uvést do praxe na našich letech během dvou až tří měsíců, poté co změny budou zapracovány do provozní příručky společnosti a schváleny Úřadem pro civilní letectví,“ uvedla mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková. Podobně dlouho bude podle mluvčího Daniela Šabíka trvat zmírnění předpisů i v Českých aeroliniích.

„Narušení elektronických sítí v letadle je poměrně málo pravděpodobné. Komise to povolila pro případ relativně bezpečného letu, kdy jej řídí autopilot. Letadla proto však musí být speciálně vybavena,“ tvrdí Daniel Hanus z Fakulty dopravní ČVUT v Praze.

EU chce už brzo povolit i připojení k wifi

Dosud musely být chytré telefony, tablety či elektronické čtečky knih při pojíždění po letišti, vzletu a přistání zcela vypnuty. Rozhodnutí je prvním krokem v uvolňování pravidel. A Evropská unie chce jít ještě dál. Eurokomisař pro dopravu Siim Kallas naznačuje: „Dále bychom se chtěli zaměřit na otázku připojení k síti během letu.“ EASA proto požádala o urychlené posouzení bezpečného použití vysílacích zařízení na palubě tak, aby rozhodnutí mohlo padnout v nejbližších měsících. 

Letečtí přepravci v současné době obvykle nedovolují zapínat telefon nebo používat wi-fi od okamžiku, kdy se dveře letadla zavřou, až do chvíle, kdy se po přistání znovu otevřou. Připojení k síti je dnes možné pouze ve speciálně vybavených letadlech, která mají vlastní připojení k internetu. V těchto případech nejsou cestující připojeni k pozemní síti, ale k bezpečnému palubnímu systému. 

V USA tamní Federální úřad pro letectví (FAA) zmírnil pravidla pro používání elektroniky na palubách letadel už v listopadu. Nyní také ve Washingtonu zvažují, zda bude cestujícím povoleno při letu používat mobilní telefony a tablety pro telefonování, posílání textových zpráv či datová připojení.

Martin Velek, letecký publicista:

„Byly ověřeny různé chyby čtení radiokompasu nebo chybného ukazování GPS. Není ale znám žádný případ, kdy by došlo k nějakému výraznému incidentu způsobenému tím, že na palubě někdo používal jakékoli z těchto elektronických zařízení. Jistota, že se nic nestane, vedla k tomu, že nejprve americká FAA a teď i EASA učinily rozhodnutí o tom, že používání těchto zařízení bude možné.“