Když historická letadla „oživnou“ trochu jiným způsobem

Los Angeles - Je obvyklé, že návštěvníci chodí do muzeí a hangárů, kde obdivují létající stroje, které odvedly svou práci již před desítkami let. Dá se tak strávit celý den, jedna nábytkářská firma v Los Angeles ale nabízí těmto lidem i možnost, jak s letadly trávit i noc. Vyrábí totiž ze starých částí letadel postele a další kusy bytového vybavení – není to však nic levného, nejlevnější psací stůl stojí v přepočtu 130 000 korun.

Na začátku byl koníček a nadšení do letadel, pro Donovana Fella a Dava Halla ale skončil firmou s 20 zaměstnanci a ročním obratem 3 až 4 miliony dolarů. „Začali jsme v roce 2001, vlastně jsme chtěli hlavně zachránit něco z těchhle úžasných letadel, z té historie, kterou představují. Viděli jsme, jak postupně reznou a jdou do šrotu, a proto jsme se s tím rozhodli něco udělat zábavnou a zajímavou formou,“ vysvětluje Dave Hall.

„V podstatě jsem zůstal u toho, co jsem znal jako malý kluk - pokoj plný letadel. Tehdy to ale byly modely. Teď jsou to skutečné kusy. Děláme z nich nábytek a čas od času i nějakou sochu nebo pokus o větší umění,“ doplnil společník Donavan Fell.

Firma nemá velkou produkci, všechno jsou však unikáty, které vznikají zdlouhavě a pracně. Výrobcům zabere jeden kus 100 až 500 hodin práce, a než se předá zákazníkovi, vyžádá si spoustu řezání, svařování, vyklepávání a pak hlavně leštění.

Kusy starých letadel našly v USA nové uplatnění (zdroj: ČT24)

„Hledáme unikátní kusy ze skutečných letadel, která byla ve službě. Máme tu stroje z druhé světové války, války v Koreji i z Vietnamu. Hodně těžko se shánějí. Bereme i vyřazená dopravní letadla - hlavně Jumba - tam je zase jiný problém. Ty kusy jsou tak obrovské, že jenom sundat je z letadla a dovézt k nám do dílny nás stojí tisíce dolarů,“ říká Dave Hall.

Nábytek si v dílně objednávají hlavně velké firmy jako vybavení do svých recepcí a konferenčních sálů. Hodně zákazníků je i z řad celebrit a boháčů z Blízkého východu. Většinu lidí kromě výstřednosti odrazuje hlavně pořizovací cena. Třeba nejlevnější psací stůl stojí v přepočtu 130 000 korun. Konferenční stoly pak začínají na dvou stech tisících.

Kusy starých letadel našly nové uplatnění
Zdroj: ČT24
Vydáno pod