Emiráty se opět předvádí, poštu mají do roka vozit drony

Dubaj - Spojené arabské emiráty zmodernizují veřejné služby. Jedním z kroků bude i nový způsob doručování pošty. Oficiální zásilky a listiny totiž mají do roka rozvážet autonomní bezpilotní letouny. Píše o tom Reuters. Identitu příjemce budou drony ověřovat podle otisků prstů a snímků oční sítnice. Bohatá země Perského zálivu je známá svou oblibou nejmodernějších technologií. Pochlubit se může i nejvyšším mrakodrapem na světě.

„Spojené arabské emiráty se pokusí doručit poštu prostřednictvím dronů. Jedná se o první projekt svého druhu na světě,“ prohlásil ministr Mohammed al-Gergawi, když představoval prototyp. Stroj funguje na baterie, měří zhruba půl metru a připomíná motýla. Nést může malé balíčky.

Odolnost a výkonnost dronů bude nyní půl roku testována v Dubaji. Pak by začaly fungovat po celých Spojených arabských emirátech. Služba by zpočátku zahrnovala dodávky občanských či řidičských průkazů a dalších dokumentů.

Emiráty představily dron na doručování balíků
Zdroj: Ahmed Jadallah/Reuters

Podobné záměry představila už dříve i australská společnost Zookal, zabývající se půjčováním učebnic a univerzitních skript. Firma spolupracuje na projektu bezpilotního doručování zásilek s technologickou společností Flirtey. Službu chtějí společně nabízet už od letoška.

Návrhy na civilní využití bezpilotních letounů ale zatím ve světě narazily na obtíže, co se uvedení do praxe týče. Generální ředitel Amazonu Jeff Bezos v prosinci oznámil, že se jeho společnost chystá dodávat zboží pro miliony zákazníků pomocí celé flotily dronů (čtěte víc). Inženýři se ale domnívají, že technické a bezpečnostní potíže neumožní, aby se tak v Americe stalo ještě v tomto desetiletí.

Program, který představily Emiráty, čelí podobným překážkám. Teploty navíc v zemi přesahují 40 stupňů Celsia - časté jsou taky písečné bouře. „Do roka zjistíme, jaké jsou možnosti tohoto systému a jaké služby můžeme nabídnout,“ podotkl Gergawi.

Události o doručování balíků bezpilotním letounem (zdroj: ČT24)