Největší solárně-termální elektrárna zásobí až 140 tisíc domácností

Primm (USA) – Ve Spojených státech amerických oficiálně zahájila provoz největší solárně-termální elektrárna na světě. Zařízení s názvem Ivanpah Solar Electric Generating System se rozprostírá na ploše zhruba 13 kilometrů čtverečních, asi 75 kilometrů jihozápadně od Las Vegas. Komplex za 2,2 miliardy dolarů (44,3 miliardy korun) je schopen vyrobit téměř 400 megawattů elektřiny – to stačí uspokojit poptávku přibližně 140 000 domácností.

Zatímco v minulosti se po větrném pásu Mojavské pouště potulovali kojoti a želvy, teď ji pokrývají stovky tisíc zrcadel. Společný projekt firem NRG Energy, Google a BrightSource Energy je považován za milník pro rostoucí odvětví solárního průmyslu.

Výroba elektřiny ze slunce má nyní na celkové výrobě elektřiny v USA podíl menší než jedno procento. Ve výstavbě a v plánu jsou však tisíce projektů, od velkých po malé, včetně projektů větších, než je Ivanpah, a to hlavně na sluncem zalitém jihozápadě země.

Elektrárna začala vyrábět proud už loni, kvůli regulačním a právním sporům však byla formálně spuštěna až nyní. Během uplynulé doby se například musely přestěhovat chráněné želvy, také se hodnotily dopady provozu zařízení na pouštní flóru.

Elektrárna využívá technologii známou jako solárně-termální. Téměř 350 000 zrcadel, která jsou velká jako vrata od garáže a řídí je počítač, odráží sluneční paprsky na kotle umístěné na věžích ve výšce 140 metrů. Slunce tak ohřívá vodu v trubkách kotlů, čímž vzniká pára, která pohání turbíny vyrábějící elektřinu.

Oblast nedaleko hranice států Kalifornie a Nevada si užívá téměř nepřetržitý sluneční svit po většinu roku a je v blízkosti přenosové sítě, která dodává energii zákazníkům.