Restaurant Day v Česku aneb na jeden den gurmetem

Praha - V mnoha českých městech dnes milovníci jídla otevřeli své jednodenní restaurace. Mezinárodní festival dočasných restaurací s názvem Restaurant Day umožňuje v Česku již počtvrté prakticky komukoliv si na jeden den vyzkoušet roli kuchaře a hostit příchozí návštěvníky. Kromě Prahy a Brna se improvizované restaurace otevřely třeba v Berouně, Lednici nebo Děčíně.

V rámci celosvětového festivalu Restaurant Day mohli čeští gurmeti a nadšení amatérští kuchaři servírovat své domácí speciality v provizorních stáncích na ulici, ve spřátelených kavárnách či přímo u sebe doma. Čím originálnější místo, tím lépe. Výzva pro kuchaře je i samotné menu.

Na malém plácku pod kaštany se podával boršč, v textilním ateliéru zase české buchty a vietnamská polévka, módní butik tentokrát nabízel palačinky jako dezert. Jinde mohli příchozí návštěvníci ochutnat zahraniční nebo rodinné speciality či sladké dezerty.

„Je to taková hra na restauraci. Samozřejmě doma vařím pořád, ale to jedí pořád ti samí lidé, takže tady to je šance, že to ochutnají i jiní lidé, a máte zpětnou reakci. Třeba si v budoucnu otevřu restauraci, takže to je pro mě taková zkouška,“ říká spoluorganizátorka akce.

Nápad vznikl v roce 2011 v Helsinkách a rychle se rozšířil do celého světa. Den amatérských restaurací ale není jenom o jídle, jak by se mohlo zdát. Může také napomoci utužit například sousedské vztahy. Podle organizátorů se do akce může zapojit každý, kdo si na to troufne. Příští šanci dostanou lidé už 17. května.

Restaurant Day počtvrté v Česku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod