Valle d'Isarco: Lyžovačka, která ve vás nechá vzpomínky

Brixen - Máte rádi lyžovačku v Itálii a neholdujete velkým a mnohdy přeplněným lyžařským areálům? Měl bych tu pro vás tip na střediska, která nabídnou zajímavý poměr velikost/zážitek. Letos jsem navštívil jižní Tyrolsko, konkrétně oblast kolem Brixenu. Trio lyžařských areálů Plose, Gitschberg a Jochtal (souhrnně Valle d'Isarco) může mnohého překvapit svou téměř rodinnou atmosférou, upravenými svahy a výborným bombardinem!

Z Prahy necelých 640 kilometrů vzdálené městečko Brixen nabízí ideální výchozí bod pro návštěvu lyžařské oblasti Valle d'Isarco. Po průjezdu německými dálnicemi a následně přejetí Brennerského průmysku, kde se střetává italská a rakouská hranice, čeká lyžařské nadšence už jen zhruba hodinový sjezd do malebného města, pro Čechy dobře známého díky exilu K. H. Borovského.

Náklady na cestu jsou krom benzinu zvýšené díky poplatkům za desetidenní rakouskou dálniční známku (8,5 euro) a průjezd Brennerským průmyskem (jedna cesta rovněž 8,5 euro). Vyplatí se znalost italštiny či němčiny.

Lyžařská oblast Valle d'Isarco

Plose

Poměrně nenápadné středisko, které sahá do výšky 2 500 m. n. m., se může pyšnit více než 40 kilometry sjezdovek, které jsou úměrně rozděleny podle náročnosti. Svahy jsou široké s dostatkem prostoru například pro vyznavače širokých carvingových oblouků. Ve středisku nenajdeme příliš mnoho variant obtížnosti svahů – vesměs jsou všechny sjezdovky průměrně náročné (červená barva) a zvládne je bez problému i méně zkušený lyžař. Na druhou stranu i zkušený profesionál si zde najde místa, kde může plně využít svůj talent.

Pár postřehů…

  • Jako v každém, i v tomto středisku se vyplatí nazout lyže/snowboard brzy ráno a užít si manšestru. Díky menšímu počtu sjezdovek jsou totiž prudší pasáže po poledni již „boulovaté“ kvůli silnému náporu lyžařů.
  • U spodní stanice lanovky se rozhodně vyplatí vyzkoušet pizzu, která se vám ani nevejde na talíř. O kvalitě italské pochutiny není potřeba diskutovat.
  • V Brixenu můžete vyzkoušet plavecký bazén s výřivkami. Po celodenním lyžování přijde vhod.

Byla by chyba zapomenout na neupravené plochy, které jsou často cílem snowboardistů, kteří rádi zavítají mimo sjezdovku do prašanu. Středisko netrpí nedostatkem sněhu, takže zde nehrozí velké riziko zranění. Nicméně opatrnost je jistě na místě a nebezpečná místa jsou řádně označena. Správnému středisku nemůže chybět samozřejmě ani snowpark, ten je na Plose sice minimalistický, ale je.

Mapa skiareálu Plose
Zdroj: ČT24/Plose.org

Vybavení střediska je, bych řekl, na průměrné úrovni. Dlouhá kabinová lanovka už něco pamatuje, nicméně je rychlá a svůj účel plní bez problému. Sedačkové lanovky jsou moderní, nicméně osmisedačky s vyhřívanými sedáky jako například ve Val di Fiemme nečekejte.

O pohodu na sjezdovce se stará řada chat, které nabízí například tradiční italské bombardino či bezesporu kvalitní víno. Nechybí ani široký výběr jídel. Obsluha je příjemná, mnohdy daleko přívětivější, než na co jsme (bohužel) zvyklí na českých horách. Ceny jsou „rozumnější“ než ve velkých střediscích a oběd se dá „zfouknout“ za 12 eur.

Z Brixenu se do střediska dostaneme autem za zhruba 15 minut. Trasa je dobře značená.

Stránky střediska (v češtině) naleznete ZDE.

Nejen děti, ale i dospělí ocení přírodní sáňkařskou dráhu, která vede od horní stanice kabinové lanovky a měří úctyhodných 10 kilometrů. Sáňky i další nutné vybavení se dá půjčit na místě. Adrenalinovým zážitkem může být pro některé páteční noční sjezd sáňkařské dráhy – dráha je otevřena od 17:00 do 23:00.

Ceník půjčovného (sáňky):

  • celý den 8 eur
  • dopo/odpoledne 6 eur
  • čelovka pro noční sjezd: 2 eura

Jochtal a Gitschberg

Tato dvě střediska se spojila a vytvořila resort se slušným počtem sjezdovek. Hlavní plus? Jednoznačně široké svahy, sluníčko a nádherné výhledy. K propojení lyžařských areálů došlo teprve v roce 2013, tudíž je letošní sezona premiérou – a musím říct, že vydařenou. Důvodem je hlavně větší výběr sjezdovek a přesun, který nezabere více jak 20 minut.

O něco kladněji bych hodnotil středisko Gitschberg, a to kvůli nejvyšší sjezdovce, která se spouští opět z 2 500 m. n. m. Jde v podstatě o náhorní plošinu, která nabízí překrásné výhledy. Vzít si opalovací krém se rozhodně vyplatí. Sjezd neztrácí tempo ani v dolních pasážích, o nudě nemůže být řeč.

Mapa středisek Jochtal a Gitscherg
Zdroj: ČT24/Valleisarco.info

Pár postřehů…

  • Ve středisku Jochtal doporučuji projet ideálně ráno dvě poměrně prudké černé sjezdovky č. 12 a 13, které nabízí opravdu pěkný zážitek. Spouští se od vrcholu Stoanamandl.
  • Ve středisku Gitschberg se vyplatí rozhodně vyrazit opět brzy po ránu na sjezdovku č. 20, která se spouští z nejvyššího vrcholu (Gitsch, 2 510 m. n. m.). Jedná se o velice širokou a perfektně upravenou sjezdovku. Nicméně na vleku to poměrně fouká, takže nepodceňte výbavu.
  • Občerstvení doporučuji v chatě Pichlerhütte.

Směsice sjezdových tratí v obou střediscích bude vyhovovat širokému spektru lyžařů, včetně těch nejmenších, pro které bude největší zážitek dětské lyžařské hřiště se spoustou atrakcí. Díky poměrně slušné rozloze spolkne areál velké množství lyžařů a fronty se proto tvoří spíše výjimečně.

Ceny v restauracích jsou stejné jako na Plose a lyžař si proto nemusí brát batoh plný řízků, protože by měl strach, že na „kopci“ nepřežije.

Ceny skipasů pro celou oblast Valle d'Isarco naleznete ZDE.