Emiráty ruší pro Česko turistická víza

Praha - Spojené arabské emiráty (SAE) ruší od 22. března vízovou povinnost pro Čechy a občany dalších 12 zemí Evropské unie. České cestovní kanceláře si od zrušení vízové povinnosti slibují zvýšení zájmu o tuto blízkovýchodní zemi mezi českými turisty. Dosud se za vízum platilo 1 690 korun. O zrušení vízové povinnosti informovalo české velvyslanectví v Abú Zabí.

Krok Abú Zabí následoval poté, co Evropský parlament v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Podle mluvčí české diplomacie Johany Grohové ale musí rozhodnutí evropských poslanců ještě potvrdit Evropská komise a členské státy. Žádné další země v programu na zrušení víz momentálně nejsou.

Do Spojených arabských emirátů budou od 22. března moci pouze s pasem cestovat občané ČR, Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Letecká společnost SmartWings od září v reakci na zrušení víz navýší počet letů do Dubaje ze dvou na tři týdně. Rozhodnutí ministerstva zahraničí SAE přivítala i cestovní kancelář Fischer. „Jsme přesvědčeni, že tento krok přispěje k výraznému nárůstu obliby Spojených arabských emirátů mezi českými turisty. Dosud za víza každý klient, včetně dětí, platil 1690 korun,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Zrušení víz uvítaly i aerolinky Emirates. Firma věří, že změna ještě více podnítí poptávku pro cestách do Dubaje.

Abú Dhabí
Zdroj: ČTK/ullstein bild/ullstein - Gerhard

Podle marketingového ředitele CK Exim tours Stanislava Zímy budou moci po zrušení vízové povinnosti nabízet CK i last minute zájezdy do SAE, což bylo dosud obtížné vzhledem k vízům. „Zrušením vízové povinnosti by se počty výjezdů z ČR do SAE mohly zvýšit o 20 až 30 procent,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Ročně vycestuje do SAE asi 50 000 českých turistů, 20 000 z nich jsou transferoví cestující, kteří přes Dubaj pokračují v cestě. Polovina z 30 000 turistů pak do země cestuje s cestovní kanceláří.

Papež: Emiráty mají krásné hory i poušť (zdroj: ČT24)