Bytové restaurace nabízejí gastronomický underground

Brno – Underground restaurant, restaurace za zavřenými dveřmi, domácí restaurace. I tak se říká konceptu, který je populární zejména v Latinské Americe, ale i v dalších zemích. Princip je vždy stejný: kuchař-amatér uvaří dobré jídlo a pozve k sobě do bytu své známé či přátele přátel na zajímavou večeři. Cílem je gurmánský zážitek v netradičním prostředí a možnost potkat nové lidi.

V Brně má takovou „restauraci“ Vladimír Kokolia. „Pracuji jako grafik. Tady si uskutečňuji svůj koníček, kterému jsme takto dali formální podobu. V žádném případě se nejedná o restauraci, není tady žádná otevírací doba. Prostě je to zajímavé večerní posezení s jídlem a o jídle,“ vysvětlil Kokolia.

Spolu s dalším kamarádem, který je, stejně jako on, kuchař-amatér, si pronajali byt, do kterého si zvou hosty. „Tohle je srdce našeho projektu, tady se odehrává celý večer,“ ukazuje Kokolia velkou jídelnu vybavenou nábytkem z bazaru a rodinných sbírek. Na židlích různých tvarů a značek je místo pro 12 lidí. „To je vlastně maximum, co dovoluje zázemí domácí kuchyně,“ dodal.

NO COMMENT: Jak funguje bytová restaurace (zdroj: ČT24)

Vaří, co ho baví a co mu chutná. „Mám preference hodně ovlivněné ročním obdobím, ale obecně mám rád lehčí jídla. Baví mě, když jsou suroviny zajímavé, čerstvé nebo sezonní. Vždycky se nechám nadchnout, když je tam nějaká přidaná hodnota,“ vysvětlil Kokolia, zatímco připravoval tagliatelle s houbovou omáčkou. „Na vaření mě nejvíc baví, že mám hodně velký prostor se zlepšovat. Samozřejmě že jsem mnohem horší kuchař než grafik. Zlepšení je pak víc vidět, a proto mě to i víc uspokojuje,“ řekl.

Na své bytové restauraci s příznačným názvem Debut si užívá i neformální atmosféru. „Hosté si s námi můžou přijít popovídat i během toho, co vaříme,“ vzpomněl Kokolia. Podobně to vidí i jeho hosté. „Vždycky jsem chtěl něco podobného udělat, ale nikdy jsem neměl dost odvahy. Samozřejmě neočekávám servis jako v restauraci, ale o to je to domáčtější. Jídlo je vždycky perfektní, prostředí je trošku jiné - nejsou tady pantofle a fotky, zároveň tu není škrobená atmosféra restaurace,“ chválil si jeden z hostů Adam Hrubý.

Restaurace Debut servíruje své speciality pod vedením každého z šéfkuchařů jednou týdně. Podle něj další z výhod domácí restaurace. „Je to koníček. Mám obavy, že v momentě, kdybychom měli svoji restauraci, to přestane být koníčkem,“ vysvětlil Kokolia, který tak zůstane kuchařem jen jeden večer v týdnu.

Bytovým restauracím se někdy taky říká undergroundová restaurace, večeřový klub nebo restaurace za zavřenými dveřmi. Jde o sociální záležitost, při které se sejdou lidé, kteří se nutně nemusejí znát, u někoho doma na večeři. Pozvánka se většinou šíří mezi známými, jejich přáteli či po sociálních sítích. I proto se jim někdy říká také guestaurant, což je složenina anglických slov host (guest) a restaurace. Jde tak o něco mezi domácím večírkem a večeří v restauraci. Jsou populární v Latinské Americe, jejich obliba roste i ve Spojených státech.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod