Němce vylekala ohnivá koule na obloze, o apríl prý nejde

Freiburg – Desítky obyvatel jižního Německa volaly v noci policii. Na obloze lidé zpozorovali podivnou barevnou ohnivou kouli. Mohlo jít o meteorit. Škody zatím hlášeny nejsou. Freiburská policie zdůraznila, že se nejedná o žádný aprílový žert.

Podle astrofyzičky Carolin Liefkeové z Astronomického ústavu Maxe Plancka v Heidelbergu se pravděpodobně jednalo o meteorit. V ohnivou kouli se ale mohly proměnit i zbytky kosmického smetí. Vědci se prý nyní snaží rekonstruovat dráhu letu neznámého objektu na základě pořízených fotografií a videozáznamů.

Ohnivá koule byla podle zpráv pozorovatelná 15 vteřin, a to nejen v jižním Německu, ale i v Rakousku, Švýcarsku a Francii. „Směr letu byl ze západu na východ, jasnost byla srovnatelná s intenzitou světla půlměsíce,“ řekla Liefkeová agentuře DPA. Výšku letu vědci odhadují na 30 kilometrů.

Při pádu meteoritu loni 15. února v okolí ruského Čeljabinsku se zranilo na 1 500 lidí. Většina z nich utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna poničila na 7 000 budov a vybila okna v rozsáhlé oblasti. Úřady odhadly způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 milionů korun).

Exploze meteoritu uvolnila nejméně třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945. Síla exploze meteoritu dosáhla 500 kilotun trinitrotoluenu, v Hirošimě to bylo asi 15 kilotun TNT.

Vydáno pod