Vydejte se se mnou do baroka, láká muzejník z Kuksu

Kuks (Trutnovsko) – Coby pocta Michaelu Henrichu Rentzovi, mědirytci z poloviny 18. století, se v Kuksu otevřelo nové muzeum knihtisku. Sídlí v jednom z historických domů na labském nábřeží, jeho rekonstrukce a vybudování muzea stály zhruba 25 milionů korun a za celým projektem stojí sběratel a nadšený milovník baroka Stanislav Bohadlo.

V Kuksu se otevřelo muzeum barokního tisku (zdroj: ČT24)

„Muzeum má připomínat Michaela Rentze, který byl dvorním rytcem majitele panství. Expozice chce demonstrovat tiskařské profese, vystavené jsou také originály vzácných historických tisků,“ řekl Bohadlo, přičemž většina vystavených tisků pochází z jeho soukromé sbírky. „Je opravdový fanatik,“ dodává jeho sousedka Dagmar Elebachová. „Když jede do Holandska, Německa, do Itálie, chodí po antikvariátech a sežene vše, co se týká baroka.“

Zápal pro čas zdobných šatů, okázalých kostelů a všudypřítomných kudrlin je přitom znát i za muzeem, kde stojí maketa pouličního barokního divadla. V něm vystupuje barokní soubor Hoffkommedianten, rovněž z inciativy Stanislava Bohadla. „Kdybychom byli barokní, méně bychom se báli smrti a měli bychom větší radost ze života,“ říká muzejník.

Muzeum bude otevřené každý den kromě pondělí od 11:00 hodin, prohlídky budou začínat v každou celou hodinu. Součástí objektu jsou také ukázkové dílny knihtisku, výroby ručního papíru, mědirytu, vazby knih a restaurování. Muzeum také chce nabízet workshopy na funkčních replikách mědirytinového a knihtiskařského lisu ze 17. století.

Muzeum barokního tisku v Kuksu
Zdroj: David Taneček/ČTK