Univerzity, kanály, klid a pohoda, to je Oxford

Oxford – Klid anglického maloměsta a slavná univerzita jsou asi dvě nejvýraznější charakteristiky Oxfordu. Ostatně pokud chcete navštívit některou ze starobylých budov v centru města, můžete si být téměř jisti, že zavítáte na univerzitní půdu a možná i tam, kde se točily filmy o Harrym Potterovi. O něco méně známá, ale o nic méně příjemná je třetí zajímavost Oxfordu. Kanál řeky Temže, který Oxfordem prochází, totiž láká k pohodové procházce, která vás dovede do historických vesnic a městeček nebo třeba k rodišti Winstona Churchilla.

Oxfordská univerzita patří k  nejstarším na světě, založena byla už ve 12. století a po staletí výrazně ovlivňovala dění ve městě, přestože její vztahy s místními nebyly vždy ideální. Dnes má univerzita 39 fakult, na kterých získává vzdělání přes dvacet tisíc studentů, z nichž mnozí se prosadili ve vědě, politice nebo v umění. Zdejší škola poskytla vzdělání již 26 premiérům a premiérkám včetně Margaret Thatcherové a Tonyho Blaira, nějakou dobu tu studoval bývalý americký prezident Bill Clinton nebo třeba Usáma bin Ládin.

Ve městě se nachází 35 vysokoškolských kolejí, mezi nejznámější z nich patří Christ Church College, která byla založena roku 1525 a je známá díky filmům o Harrym Potterovi. Kolej ale zaujme už nádvořím, které je největší ve městě, a katedrálou, která je nejmenší v zemi, dříve totiž bývala univerzitní kaplí.

Další z oxfordských kostelů, univerzitní kostel Panny Marie, nabídne ze své věže krásný pohled na celé město i jeho okolí. Jen kousek od něj můžete navštívit jednu z největších knihoven světa Bodleian Library s více než 9 miliony knih různých oborů, uloženými v policích, které dohromady měří 176 kilometrů.

Milovníky fantastické literatury Oxford potěší nejen jako město Harryho Pottera, žila tu totiž legenda, která žánr fantasy literatury celosvětově proslavila. Autor Pána prstenů J. R. R. Tolkien přednášel anglickou literaturu na Merton College, ve městě můžete najít i dům, ve kterém Tolkien žil.

Zdálo by se, že milovníci přírody mají uprostřed kamenných zdí smůlu, opak je ale pravdou. Mohou navštívit kolej Magdalen College, ke které patří veliký park s loukami a řekou Cherwell, a v místní oboře lze dokonce vidět živé jeleny.

S Oxfordem je neoddělitelně spojena také řeka Temže, která je v úseku asi 15 kilometrů kolem Oxfordu známa jako Isis, a její kanály. Ostatně voda dala městu i jeho jméno, název Oxford pochází ze spojení slov oxen ford, tedy brod pro voly. Podél kanálu Oxford canal můžete podniknout procházku z Oxfordu oběma směry, zatímco směrem na jih dorazíte do typického venkovského městečka Abingdon s ruinami opatství, na sever od Oxfordu leží rodiště Winstona Churchilla Woodstock. Z technických památek jistě stojí za zmínku téměř dvoukilometrový Brounston tunel a nespočet padacích můstků lift bridge, které jsou pro Oxford canal typické, stejně jako hausbóty, kterých v okolí Oxfordo kotví desítky.