Last minute v červnu s rekordní slevou

Praha – Loňské léto se neslo ve znamení nedostatku last minute zájezdů, a tak mnozí z těch, kteří čekali s rezervací na poslední chvíli, vhodnou nabídku nenašli, anebo se jim místo slevy zájezd prodražil. Letos by mělo být zájezdů v nabídce na poslední chvíli víc, ne vždy se ale vyplatí s výběrem dovolené otálet.

Sehnat zájezd s odjezdem ještě v červnu není letos obtížné. „Momentálně takřka všechny cestovní kanceláře na červnové termíny nabízejí velmi nízké ceny zájezdů a snaží se vyprodat volné kapacity,“ řekla portálu ČT24 tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Podle údajů cestovního portálu Invia.cz dosahují slevy i více než 70 %. Na týdenní dovolenou do Řecka tak nyní můžete odletět i za méně než 6 tisíc korun na osobu. Ještě levněji lze pořídit pobyt v Bulharsku, některé cestovky ho nabízí pod 5 tisíc korun na osobu.

„Za posledních pět let takto nízké ceny leteckých zájezdů v červnu nepamatuji,“ uvedl marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma. Koncem loňského roku přitom cestovní kanceláře hrozily opakem. Tvrdily, že kvůli slabé koruně budou last minute zájezdy minimálně o 10 % dražší.

O prázdninách dráž

Jenže jak ukazují zkušenosti z minula, rekordně nízké ceny po celou sezonu nejspíš nevydrží a zúží se také nabídka. Sehnat dovolenou na poslední chvíli na prázdninové měsíce tak zřejmě bude podobně obtížné jako loni. „V posledních letech pozorujeme koncentraci dovolených českých turistů na prázdninové termíny v červenci a srpnu. Na červenec jsou tak slevy již podstatně nižší, neboť mnohá letoviska jsou plně obsazena,“ upozornila Petříčková.

Obzvlášť rodiny s dětmi nebo větší skupiny cestovatelů totiž v posledních letech kupují dovolenou raději na první moment, tedy v období od prosince do dubna. Hotely na letní sezonu v tu dobu ještě nejsou vyprodané, a tak mohou lidé vybírat z mnohem pestřejší nabídky. I při tzv. first minute nákupu navíc cestovní kanceláře lákají na zajímavé slevy, někdy nepříliš odlišné od těch, které nabízejí u zájezdů na poslední chvíli.

Čím víc zájezdů se však prodá na první moment, tím méně jich pak mohou cestovky nabídnout v létě. „V letošním roce se prodalo v prvních prodejích od prosince do dubna cca 40 % všech zájezdů, v loňském roce to bylo více, celkem 45 %,“ informovala Kateřina Petříčková. Zhruba 35 až 40 % celkové nabídky by tak prý mohlo zbýt cestovkám na last minute dovolené. Nejsnáze najdou na poslední chvíli zájezd dvojice, kterým příliš nezáleží na cílové destinaci.

Do exotiky radši s předstihem

Kromě užšího výběru mohou turisté při nákupu dovolené na poslední chvíli narazit i na další komplikace, a to zejména v případě, že se chystají do exotických zemí. Například před cestou do jihovýchodní Asie nebo do rovníkové Afriky totiž Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje absolvovat celou škálu očkování. A ta nepodstoupíte za den. Podle profesora Jiřího Berana z Centra očkování a cestovní medicíny Hradec Králové je třeba, aby lidé, kteří se chystají na dovolenou do exotiky, kontaktovali očkovací centrum minimálně měsíc před odjezdem. V tu dobu už by přitom měli mít v ruce itinerář své cesty, aby bylo jasné, proti jakým nemocem se mají očkovat.

Injekce
Zdroj: ČT24

„Pokud lidé cestují do oblastí jihovýchodní Asie, je určitě dobré, když jsou očkovaní proti vzteklině a tam to schéma trvá skoro tři týdny až jeden měsíc, musí se aplikovat tři dávky vakcíny. Když člověk cestuje do rovníkové Afriky nebo Jižní Ameriky, tak tam se vyskytuje žlutá zimnice a tato vakcína by se neměla dávat blízko jiným očkovacím látkám, což často komplikuje situaci,“ vysvětlil profesor Beran.

Zájezdy na poslední chvíli přitom turisté kupují někdy jen několik dní před odletem. Z pohledu medicíny je tak lepší vsadit raději na evropské destinace, kam není žádné speciální očkování obvykle třeba.