V malijském turistickém ráji zatím na hosty čekají marně

Bamako – Oblast Dogon v africkém Mali byla ještě před dvěma lety turistickým rájem, který obdivovaly tisíce lidí z celého světa. V roce 2012 ale turistický život zastavila občanská válka. Dva roky tvrdých bojů tvrdě zasáhly celou zemi, včetně cestovního ruchu. Hoteliéři a majitelé restaurací teď doufají v lepší budoucnost a návrat zákazníků.

Oblast o rozloze 400 tisíc hektarů se díky kulturnímu a přírodního bohatství dostala až na prestižní seznam UNESCO. Celé vesnice s původními domy a ukázkami domorodých tanců každoročně nadchly davy turistů. Jejich potlesk ale před dvěma lety vystřídala střelba a výbuchy granátů. 

Majitelé místních hotelů a restaurací se tak často museli vrátit k původnímu řemeslu – k zemědělství. „To, že sem přijížděla spousta lidí, jsme považovali za něco samozřejmého. Až za války jsme si ale uvědomili, jak moc jsou pro nás důležití,“ uvedl starosta jedné z vesnic Hamidou Guindo.

Vztahy mezi tamní vládou a islamisty jsou i přes faktický konec konfliktu stále napjaté. Život by se do Dogonu ale přeci jen mohl začít pomalu vracet. Nové hosty netrpělivě vyhlíží i Dominika Luzardová, která jako jedna z mála ani během války svůj hotel nezavřela. „Každých pár měsíců jsme si mysleli, že se cestovní ruch restartuje. Když do bojů zasáhla Francie, věřili jsme, že všechno bude v pořádku. Měli jsme slíbenou i finanční pomoc. Musím ale přiznat, že sezona 2014 je zatím nejhorší. Všichni jsme vyčerpaní,“ uvedla.

Válka byla velkou ranou nejen pro celý region, ale pro celou zemi. Z Mali během dvou let uprchly statisíce lidí. Ke znovuzrození turistického ruchu tak vede ještě velmi dlouhá cesta.

V malijském turistickém ráji zatím na hosty čekají marně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod