Liberecko: Nové stezky i vyhlídka

Liberec - Turisté v Libereckém kraji si mohou užívat několika novinek. Lesy ČR totiž vybudovaly naučnou interaktivní stezku ve Sloupu v Čechách na Českolipsku, vyhlídku Červený kámen na Ještědském hřebeni a zrekonstruovaly část Zlaté stezky Českého ráje.

Na místě známém jaké Drábovna opravily Lesy ČR v Českém ráji za 850 000 Kč asi 2,2 kilometry dlouhou turistickou trasu, která se nachází mezi obcemi Voděrady, Záborčí a Borek u Frýdštejna. Drábovna je menší skalní město na pravém břehu Jizery. 

Novinkou pro turisty je vyhlídka Červený kámen, která se nachází na nejmohutnějším skalním výchozu jihozápadního svahu Ještědu. Její výstavba a úprava trasy k ní stála skoro 750 0000 korun. Současně s vyhlídkou se Lesům ČR podařilo lidem zpřístupnit také cestu ke skalnímu výběžku.

Nezisková organizace Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor se pustila do opravy turistických stezek, na kterých se podepsal zub času nebo bleskové povodně před čtyřmi lety. Renovace devíti úseků bude stát 5,5 milionu korun. Neziskovka zaplatí ze svého pět set tisíc korun.

Naučná a interaktivní stezka ve Sloupu v Čechách dlouhá zhruba dva kilometry je určená hlavně pro rodiny s dětmi. Stezka má pět zastavení, které děti hravou formou seznamují s životem v lese - orientují se na rostliny, dřeviny a živočichy. Součástí stezky za zhruba 360 000 Kč je i dřevěný altán Vodní chrám s obnovenou lesní studánkou.