Dětská vize budoucnosti? Stroj na domácí úkoly

Praha – Cvičení z češtiny se napíše samo. Nejlepším vynálezem budoucnosti, které navrhovaly české děti v soutěži Technologické agentury, se stal stroj na domácí úkoly. Autorem návrhu, který uspěl v konkurenci osmi set dalších, je devítiletý Petr Kudrnovský z Čelákovic.

Soutěž byla určena dětem a mládeži od šesti do sedmnácti let. Technologická agentura, jež rozděluje granty pro aplikovaný výzkum, od konce září sesbírala osm set návrhů z tuzemských škol. O 113 nejlepších z nich pak lidé hlasovali na internetu.

Největší pozornost získal právě stroj na domácí úkoly, který za školáky vypočítá zlomky a zvládne pravopisné cvičení. Druhé místo v soutěži obsadila sedmiletá Veronika Kohoutková z Lysé nad Labem za kresbu zachycující Omlazující a uzdravující zařízení pro ošklivé a staré lidi. Třetí byl Stroj na cestování do pohádek znázorněný devítiletou Bárou Jorsovou z Čelákovic.

Děti ovšem navrhovaly i nekonečnou bonboniéru, vysouvací přehradu, obraceč času nebo stroj na cestování do pohádek. „U malých soutěžících se mi líbila hlavně bezprostřednost, u starších mě překvapila vysoká úroveň výtvarných děl, daná zřejmě výukou ve specializovaných kurzech,“ uvedl grafik Jiří Slíva, který byl předsedou soutěžní komise.

Omlazující a uzdravující zařízení pro ošklivé a staré lidi - Veronika Kohoutková
Zdroj: ČT24/sci-line.cz
Stroj na cestování do pohádek - Bára Jorsová
Zdroj: ČT24/sci-line.cz
Nekonečná bonboniéra - Karin Beresch
Zdroj: ČT24/sci-line.cz
Vysouvací přehrada - Matěj Jurča
Zdroj: ČT24/sci-line.cz
Domácí pomocník - Maria Vasilyeva
Zdroj: ČT24/sci-line.cz

Všechny soutěžní návrhy si můžete prohlédnout zde.