Pejskaři ve Zlíně chtějí venčit bez omezení. Stovky lidí podepsaly petici proti městské vyhlášce

Pejskaři nesmí do zlínského Centrálního parku (zdroj: ČT24)

Na zlínském sídlišti se vede spor o venčení psů v parku. Majitelům zvířat se radniční vyhláška, která jim venčení zakazuje, nelíbí a ministerstvu vnitra odeslali petici proti ní. Jiní lidé nařízení vítají. Město zákaz odůvodňuje tím, že má přispět k ochraně dětí.

V Centrálním parku největšího zlínského sídliště Jižní Svahy ještě před několika měsíci běžně pobíhali psi. Po zavedení vyhlášky, která jejich venčení v místě zakazuje, většina pejskařů na trávník nezavítá.

Na změnu se snaží navyknout svou fenku i Libor Reich. „Na některá místa je zvyklá a člověk jí nepřikáže, že je to dnes jinak,“ popsal.

Zejména rodiče dětí vyhlášku vítají. Majitelé psů i opoziční zastupitelé ale tvrdí, že dopadá primárně na ty slušné. Stejná pravidla platí i v dalších parcích ve městě. „Výrazně jsme zasáhli do sociální oblasti života především starších lidí, kteří nemohou jen tak jednoduše vzít psa někde na louku za město,“ řekl opoziční zastupitel Čestmír Vančura (Zlín 21).

„I pes je město Zlín“

Občanská iniciativa I pes je město Zlín na situaci reagovala peticí za zrušení nebo zmírnění vyhlášky. Její zástupci archy se 795 podpisy odeslali ministerstvu vnitra. Postup iniciativy ale radnice nechápe. Podle ní je vyhláška i po právní stránce v naprostém pořádku.

„Pro nás je to překvapení. Protože zástupci rady města se setkali s iniciativou a dohodli se na postupném vyhodnocení vyhlášky. Nicméně podle našich právníků je tato vyhláška v pořádku,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Ministerstvo vnitra bude mít na posouzení petice třicet dnů.