Blíží se krajské volby. V Honěticích a Kunkovicích to poznat není

Honětice a Kunkovice žijí hlavně svými vnitřními, ne krajskými problémy (zdroj: ČT24)

Do startu voleb 2016 schází v tuto chvíli necelý týden. Kampaně i přípravy se tak blíží k vrcholu. Mnohde je to zcela zřetelné - existují ale i místa, kam předvolební ruch nedoléhá. Jako dvě vesnice na Zlínsku. Honětice – věkovým průměrem nejmladší obec v kraji a Kunkovice, které jsou naopak v tomto ohledu obcí s nejvyšším věkovým průměrem.

„Spíše ta atmosféra by se měla daleko zlepšit. Než nějaké krajské volby, ty jsou pro nás už takové odtažité,“ myslí si Josef Ležák, místní občan.

Vysvětlení rezervovaného obyvatel Honětic postoje k volbám se nabízí. Žádná jiná vesnice nevolila v posledních letech tak často jako právě Honětice. Jen k obecním volbám šli místní třikrát za poslední dva roky. Naposledy prakticky přesně před rokem.

Bez předvolebních plakátů

„Honětice žijí hlavně svými vnitřními, nikoliv krajskými problémy. Ostatně jsme ve vesnici nenašli jediný předvolební plakát,“ popisuje situaci zpravodaj ČT Josef Kvasnička.

V Kunkovicích zase řeší to, že zdejší obchod ve vesnici už nefunguje delší dobu a jednoduché to není ani co se týče spojení s okolním světem. Do Kroměříže, což je nejbližší větší město, zajíždějí pouhé tři autobusy denně.

„Tady ta doprava je blbá, tady se nedostanete ani do Brankovic na vlak,“ tvrdí nejstarší obyvatelka obce, třiadevadesátiletá Jarmila Breisedlová. „Ale hlavně v létě je tu tak krásně, to se nedá ani vypočítat,“ dodává.

Zlínský kraj každopádně stárne, a pokud se zde tento trend nezastaví, bude podle statistiků v roce 2050 suverénně nejstarším z celé země. Ostatně už nyní tu lékaři vypisují nejvíce pracovních neschopenek na počet obyvatel v rámci celého Česka.