Ve Starém Městě na Slovácku poslali k zemi část cukrovaru

Reportáž: Část cukrovaru ve Starém Městě se poroučela k zemi (zdroj: ČT24)

Staré Město u Uherského Hradiště se loučí se zbytky jednoho z největších moravských cukrovarů. Demoliční četa během soboty zbourala nejstarší ze tří obytných domů, které v rozlehlém průmyslovém areálu stojí, poslední a největší vila padne k zemi 30. dubna.

Staroměstský cukrovar založili bratři Mayové ve druhé polovině devatenáctého století. Podnik přečkal požáry i dvě světové války, vyrovnat se neuměl až z přechodu od socialismu zpátky ke kapitalismu a zkrachoval v 90. letech kvůli tehdy zavedeným evropským kvótám na cukr. V bývalém skladu cukru tak v současnosti (a po rekonstrukci) funguje školicí středisko.

Méně štěstí měla vila z roku 1904, která v průběhu let sloužila jako přístřeší provozních pracovníků cukrovaru i sídlo managementu společnosti, jež staroměstský areál rozprodávala. Zchátralý objekt bez památkové ochrany už na rozdíl od skladu nešlo zachránit, a tak dělníci v sobotu ráno ještě odstrojili poslední využitelné kusy schodů nebo trámů a poté se do vily zakousl bagr.

Starosta: Nostalgie i naděje do budoucna

„Ze statistického hlediska je zázrak přírody, že objekt zůstal stát, protože sběrači kovů odstrojili překlady nad okny i nad dveřmi a vybourali je ven,“ uvedl jednatel demoliční firmy Miloslav Maňásek.

„Cítím trošku nostalgie i smutku z historie a na druhé straně naději do budoucnosti, že zde vyrostou nové příležitosti, i ty pracovní, protože je to koneckonců stále průmyslový areál,“ dodal lidovecký starosta Starého Města Josef Bazala. Poslední vila v areálu padne za necelý měsíc – 30. dubna na Den Země.