Za hromadnou rvačku jdou dva výtržníci do vězení

Kroměříž – Okresní soud v Kroměříži vynesl rozsudek nad několika lidmi, kteří loni na jaře vyprovokovali hromadnou rvačku v hostinci v Kyselovicích. V březnu tam napadla skupina asi 20 lidí, včetně žen a dětí, hosty restaurace. Bezdůvodně napadali hosty a ničili tamní zařízení. Policisté zadrželi šest nejagresivnějších útočníků a jednoho z nich dokonce vzali do vazby. Většina útočníků přitom v době napadení byla v podmínce. Soud jim udělil tresty od podmínečných přes domácí vězení až po tříletý trest nepodmíněně. Ten jako iniciátor dostal Ondřej Gábor, který byl soudně trestán už v minulosti. Jeden z výtržníků, který by měl nastoupit na 2 roky do vězení, ale policii stále uniká.

Kroměřížští kriminalisté obvinili po loňském incidentu z výtržnictví tři muže, kteří se podle policie zúčastnili napadení hostů a ničení vybavení restaurace v Kyselovicích. „Trojici z Kroměřížska ve věku 55, 47 a 20 let hrozí až dva roky vězení,“ řekla krátce po incidentu kroměřížská policejní mluvčí Barbora Balášová. Už dříve policisté obvinili dalšího dvacetiletého mladíka z těžkého ublížení na zdraví.

Výpověď bývalé hospodské a obžalovaného Pavola Gábora (zdroj: ČT24)


Půlhodinové drama

Hosté byli výtržníky napadeni kolem deváté hodiny večerní. „Když do hospody nakoukl jeden z chlapců, patřících ke skupině výtržníků, některým hostům došlo, že jde do tuhého,“ vypověděla před soudem tehdejší výčepní Marie Vymětalová. Zaplatit a opustit hospodu už ale nikdo z nich nestihl. Samotná rvačka trvala jen asi 15 minut, zbytek času se napadení skrývali na záchodě, odkud zavolali na pomoc policii. Ta dojela asi po půlhodině. Na místě musela zasahovat i záchranná služba, která jednoho z napadených odvezla do nemocnice. Útočníci způsobili vážná zranění celkem třem hostům restaurace – jeden skončil se zlomeným žebrem, další několik dní neviděl na naražené oko a třetí utrpěl zhmoždění hlavy.

Vedení Kyselovic nebylo spokojeno s postupem policie vůči výtržníkům. Starostka Kyselovic Magda Říkovská (nez.) loni pro Českou televizi uvedla, že problémy s těmito obyvateli už byly v minulosti a pachatelé se nikdy nedočkali žádného postihu. „Problémy jsou od sedmdesátých let, kdy se sem přistěhovali. Měli jsme tady chvíli klid, ale vyrostla nová generace a ty konflikty se začaly množit,“ uvedla Říkovská.

Rozsudek rvačky v Kyselovicích (zdroj: ČT24)

Situace v Kyselovicích se podle svědkyně Marie Vymětalové neuklidnila ani po roce, místní podle ní mají stále strach pouštět po setmění děti ven, některým obyvatelům měli účastníci rvačky vyhrožovat zapálením domu.