Místo bazénu mikroskopy. Kde stávalo koupaliště, vyrostly laboratoře

Zlín – Laboratoře, posluchárny a seminární místnosti. Ve Zlíně dnes slavnostně otevřeli nové laboratorní centrum, které bude fungovat pod technologickou fakultou Univerzity Tomáše Bati. Stavba přišla na více než půl miliardy korun, 443 milionů šlo z evropských fondů. Laboratorní zázemí vyrostlo v místech legendárního zlínského koupaliště Baťák, které v posledních desetiletích chátralo.

„Nové laboratorní centrum bude sloužit výuce v magisterských a v doktorských studijních programech i výzkumné a vývojové činnosti. K dispozici v něm kromě laboratoří budou také posluchárny a seminární místnosti,“ uvedla mluvčí zlínské univerzity Andrea Kadlčíková. Celkem fakulta pro výuku a vědu získala dalších 12 tisíc čtverečních metrů.

„Nejstarší fakulta naší univerzity, která má asi 2 000 posluchačů, se díky novému vybavení dostane na špičku,“ prohlásil na slavnostním otevření děkan fakulty Roman Čermák. Jenom přístroje stály 30 milionů korun. „Když jsme chtěli například dělat analýzu maloúhlového rozptylu, museli jsme jezdit do Prahy,“ podotkl Čermák, přičemž právě přístroj měřící maloúhlový rozptyl stál přes pět milionů.

V nových prostorách se studenti začnou učit až od září. Do centra se přesune vzdělávání chemiků, plastikářů, gumařů nebo materiálových a procesních inženýrů.

Tam, kde stával legendární Baťák

Laboratorní centrum vyrostlo ve východní části bývalého baťovského areálu Svit, v místech kdysi slavného koupaliště Baťák. Padesátimetrový bazén navrhl v roce 1939 československý architekt Vladimír Karfík, který jako zaměstnanec firmy Baťa ve 30. letech postavil celou řadu známých staveb – například Baťův mrakodrap a Společenský dům, dnes Hotel Moskva.

Koupaliště Baťák
Zdroj: ČT24/státní archiv

Plovárna s původním názvem U továrny nabízela obyvatelům Zlína nebývalý komfort – šlo o jediný otevřený bazén ve městě, který disponoval ohřívanou vodou. Koupaliště bylo v listopadu 1944 zasaženo pěti leteckými pumami. Fungovalo ale dalších 45 let s lidovým názvem Baťák navzdory minulému režimu. Slavná plovárna nepřežila až rok 1989, kdy plavce vystřídali vietnamští trhovci. Když zmizeli i obchodníci, přišli na jejich místo bezdomovci a areál řadu let chátral. Několik požárů pak už jen dokonalo dílo zkázy.