Technaři se přesunuli na pronajatý pozemek do ústeckých Všebořic

Na soukromém pronajatém pozemku v ústecké čtvrti Všebořice se koná technoparty. Účastníci se tam přesunuli z obce Chuderov nedaleko Ústí poté, co je policie vyzvala k odchodu, protože místo leží v chráněné krajinné oblasti. Na akci dohlíží policie.

„Konat budeme v případě zjištění protiprávního jednání,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Účastníci se nejprve sjeli na louku u obce Chuderov. Ta však leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří, policisté je proto vyzvali k odchodu. Lidé výzvu uposlechli a místo opustili. Podle policejní mluvčí vše probíhalo v klidu.

Na akci technařů upozornila už dříve středočeská policie, podle níž se účastníci party svolávají na sociálních sítích a zahraničních webech. 

Veřejná skupina C23CHTEKNO zve na Facebooku na technoakci Falanx 2018 od 27. do 30. července, udané souřadnice odpovídaly Chuderovu. Na sdílené panoramatické fotografii je vidět louka obklopená stromy. Podle Deníku měla být technoparty na louce, na které se v létě 2007 natáčel druhý díl filmu Letopisy Narnie.

Podle nymburské policie za akcí stojí stejní organizátoři, kteří loni začátkem srpna uspořádali technoparty u Osečku u Poděbrad. Na ní bylo v jednu chvíli až 6000 účastníků.

V Ústeckém kraji se konala technoparty například v roce 2015 u Červeného Újezdu na Teplicku. Akce byla nahlášena jako soukromá a sjelo se na ni 4000 lidí. Letos na přelomu dubna a května se na kraji Liberce konala technoparty Czarotek, té se zúčastnilo podle policie asi 7000 lidí.