Zaměstnancům Severočeských dolů vzroste měsíční mzda o tisíc korun. Vedení vyhovělo demonstrujícím

Severočeské doly přistoupily na požadavky demonstrujících zaměstnanců. Od ledna příštího roku jim přidají tisíc korun měsíčně. Před budovou Severočeských dolů v Chomutově od rána demonstrovalo asi 300 pracovníků. Vadilo jim totiž kolektivní vyjednávání o mzdách.

„Výsledek dnešního vyjednávání je takový, že zaměstnavatel přistoupil na náš návrh. To znamená, že plošně pro všechny zaměstnance Severočeských dolů odsouhlasil navýšení tarifních mezd o 1000 korun s platností od 1. ledna 2017,“ řekl odborář David Frňka.

Oproti současnému stavu zaměstnancům firmy mzdy narostou o čtyři procenta. Demonstrace se tak po necelých třech hodinách v poklidu rozešla. 

Zaměstnavatel přišel v pátek ráno s návrhem, že zvýší tarifní mzdy o 900 korun a 350 korun dá navíc na penzijní pojištění. Demonstrující na jeho návrh však nepřistoupili a hrozili stávkovou pohotovostí.

„Chceme docílit 1000 korun plošného zvýšení tarifních mezd všem zaměstnancům Severočeských dolů rovnoměrně. Ne tak, jak to navrhuje zaměstnavatel – přispět asi 500 korun a od března pak dalších 300 korun vedoucím pracovníkům na přerozdělení. Zaměstnavatel tím chce upravit rozdíly mezi tarifními mzdami jednotlivých profesí, takže by peníze nemusel dostat každý,“ vysvětlil Frňka.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v provozu je podle Frňky 28 tisíc korun, průměrná mzda v celém podniku 31 tisíc korun. Výraznějšího zvýšení mezd se zaměstnanci podle svých slov roky nedočkali a za vyšším platem pracovníci odcházejí do průmyslových zón v okolí. 

Kvůli mírné zimě firmě v loňském roce klesly tržby

Největší česká těžební hnědouhelná společnost loni prodala 21 milionů tun uhlí. Vlivem mírné zimy jí ale klesly meziročně tržby i prodej hnědého uhlí. Tržby klesly o 480 milionů korun na 9,049 miliardy korun. Celkem ve skupině ke konci loňského roku pracovalo 4901 lidí.

Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve 3. čtvrtletí vzrostla o 1286 korun. Procentuální růst mezd tam byl sice nejvyšší z celé republiky, ale přesto lidé v regionu zaostávají s výdělkem za celostátním průměrem o 2303 korun.