Chomutov si zvolil nové vedení. Primátorem bude Hrabáč z ANO

Události v regionech: Volba nového vedení Chomutova byla bouřlivá (zdroj: ČT24)

V čele Chomutova stanul Marek Hrabáč z hnutí ANO. Dosavadní náměstek primátora nahradil odvolaného Daniela Černého z hnutí PRO Chomutov, kterého společně se všemi jeho kolegy z hnutí v pondělí zastupitelé odvolali.

Po pondělním „puči“ na chomutovské radnici zůstali v radě členové KSČM a hnutí ANO. Dovoleni byli zástupci doposud opoziční ČSSD a Nového Severu.

V pětatřicetičlenném zastupitelstvu se nyní všechny strany spojily proti PRO Chomutov, které zůstalo v opozici.

Pro nového primátora Hrabáče hlasovalo jednadvacet zastupitelů, proti byli tři a zdrželi se dva.

Po hlasování Hrabáč prohlásil, že by chtěl dokončit některé započaté věci. „Dokončit kauzu Kamencové jezero, samozřejmě integraci dopravního systému, stabilizaci městské policie,“ uvedl. „Já jsem vlastně rád, že to tak dopadlo, protože ta spolupráce (s PRO Chomutov) byla velmi komplikovaná,“ řekl Hrabáč.

Marek Hrabáč
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Uvolněným náměstkem primátora se stal David Dinda z hnutí Nový Sever. Dinda je výkonným ředitelem hokejového klubu Piráti Chomutov.

„Cítím se být ve střetu zájmu, proto v následujících dnech ukončím činnost v hokejovém klubu,“ řekl novinářům. Druhým neuvolněným náměstkem se stal Jan Mareš z ČSSD, ten stál v čele radnice letech 2010 až 2015, kdy vládla v Chomutově sociální demokracie spolu s ODS.

Koalice skončila podle bývalého primátora kvůli podpoře hokeje

Jako důvod krachu dosavadní vlády v Chomutově komunisté uvedli špatnou komunikaci. Hnutí PRO Chomutov v tom vidí politické tlaky, mimo jiné kvůli podpoře místního hokejového klubu extraligy Piráti Chomutov.

Podle PRO Chomutov přišlo odvolání ve chvíli, kdy se členové hnutí vymezili proti dotaci hokejovému klubu Piráti Chomutov. PRO Chomutov navíc chtělo ukončit některé smlouvy.

 „Ukončili jsme nevýhodný podnájem Kamencového jezera, odmítali jsme poskytnout desítky milionů korun nad rámec běžné každoroční podpory hokejovému klubu a chystali jsme nové výběrové řízení na správu bytového fondu, kterou doteď prováděla firma zastupitele za Nový sever,“ uvedl ve středu v prohlášení Černý.

Podpora hokeji byla původně na programu i ve středu. Bod obsahoval majetkový vstup do obchodní společnosti Piráti Chomutov. Na začátku jednání tento bod hnutí Nový Sever stáhlo.

Volby v roce 2014 vyhrálo hnutí PRO Chomutov, stejně dopadly opakované volby na začátku roku 2015.

  • Do zastupitelstva se dostal v roce 2015, kdy bylo po opakovaných volbách dohodnuto, že radnici povede koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM. 
  • Jako první náměstek primátora ve své gesci odbor majetku města, městskou policii, dopravní podnik, městské lesy či hasiče.
  • Od roku 2000 pracoval jako ředitel několika obchodních domů či hypermarketů, byl ředitelem firmy A-Z Les.
  • Vystudoval střední technickou školu a právnickou fakultu, má titul JUDr.