V Chomutově odvolali primátora Černého a další radní z hnutí PRO Chomutov

Chomutovští zastupitelé odvolali primátora Daniela Černého a další radní z hnutí PRO Chomutov. Nahradí je tři zastupitelé za ČSSD a tři za hnutí Nový Sever, vládnout budou s KSČM a ANO. Návrh na odvolání podal bývalý primátor za ČSSD Jan Mareš, sociální demokracie byla doposud v opozici. Nového primátora budou zastupitelé volit 14. prosince.

Na veřejném zastupitelstvu hlasování nepředcházela žádná debata. Odvolán byl vedle primátora také jeho náměstek Marian Bystroň a další čtyři členové rady za PRO Chomutov – Vladimír Koten, Monika Mrugová, Jan Hartman a Ivana Chábová.

Od opakovaných voleb, které se konaly na začátku roku 2015, vedla radnici koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM, která měla v 35členném zastupitelstvu většinu 22 hlasů. Rada měla 11 členů. Po boku Černého stál jako uvolněný náměstek Marek Hrabáč (ANO) a jako neuvolněný náměstek Marian Bystroň.

Komunisté: Chyběla komunikace

V radě po hlasování zatím zůstali členové KSČM Ladislav Drlý, Jaroslav Komínek a Libuše Zmátlová a za hnutí ANO vedle Hrabáče Karina Sobotková. Dovoleni byli za ČSSD Jan Mareš, Miloň Houda a Petr Husák a za hnutí Nový Sever David Dinda, Stanislav Mikšovic a Karel Lipmann. ČSSD má v zastupitelstvu sedm členů a Nový Sever šest. 

„Chyběla nám vzájemná komunikace o dění ve městě. Vše jsme se dozvídali až ex post,“ vysvětlit mocenskou rošádu radní za KSČM Jaroslav Komínek. „Bylo to politické rozhodnutí většiny v klubu.“

Odvolaní členové hnutí PRO Chomutov se chtějí k dění na radnici vyjádřit v nejbližších dnech. Naznačovali, že jedním z důvodů jejich odvolání bylo to, že nyní čeká město rozhodování o velkých objemech peněz. Chomutovské zastupitelstvo se totiž už od jara zabývá podporou hokeji.

Hokejový klub Piráti žádal město o nenávratnou finanční pomoc. Nakonec zastupitelé klubu schválili půjčku 12,5 milionu korun splatnou do roka. Debata o penězích pro hokej se od té doby znovu na jednání zastupitelů objevuje. Černý se vyjadřoval proti velké finanční podpoře Pirátům, kteří původně chtěli od města přes 30 milionů korun.