Zeman podpořil stavbu jezu v Děčíně a napadl ekology kvůli dálnici D8

Prezident na návštěvě Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman podporuje stavbu jezu v Děčíně, který by měl pomoci zesplavnění dolního toku Labe po celý rok. Vyjádřil se tak při setkání se zastupiteli a starosty na úvod své návštěvy Ústeckého kraje. Zeman slíbil, že do Ústeckého kraje přijede znovu 17. prosince na otevření úseku dálnice D8, jenž vede Českým středohořím.

Prezident se stejně jako vedení Ústeckého kraje domnívá, že pro kraj a dopravu na Labi je jez důležitý.  Dlouhodobě totiž prosazuje kanál Dunaj-Odra-Labe a právě splavnost největší české řeky je pro něj důležitá.

„S pomocí dalších se zaměřím na podporu toho, aby tento plavební stupeň byl konečně dokončen. Ti, kdo prohlašují, že to ohrožuje bobry, zapomínají, že bobr je v přírodě největší stavitel vodních děl. A my bychom se mu měli svým způsobem přizpůsobit,“ řekl Zeman.

O stavbě za zhruba čtyři miliardy korun se mluví skoro třicet let. Jez by měl podle rejdařů zvednout hladinu řeky tak, aby nákladní lodě mohly plout po většinu roku. Teď musí kvůli nízkému stavu vody zůstávat i měsíce v přístavech. Ekologové jsou dlouhodobě ostře proti. Jez podle nich nebude mít takový efekt, jak se říká, a navíc poškodí přírodu.

Za zpoždění stavby D8 viní Zeman ekology

Prezident také prohlásil, že do Ústeckého kraje přijede letos ještě jednou – na otevření posledního úseku dálnice D8, které se má uskutečnit 17. prosince. Z průtahů při dostavbě prezident viní ekologické aktivisty. A to i přesto, že se stavba protahuje především kvůli sesuvům půdy a nestabilnímu podloží, před nimiž ekologové předem varovali.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Díky aktivitám zelených fanatiků se dokončení této dálnice přes České středohoří neustále prodlužovalo a nevadilo, že kamiony čoudí v serpentinách desetkrát víc, než by čoudily na dálnici,“ uvedl.

Připomněl, že před lety ještě jako premiér otevíral jeden z úseků. „Říkal jsem si, že teď už zbývá malý kousek a brzy to bude hotovo,“ dodal Zeman. Zatím poslední úsek z Trmic u Ústí nad Labem až na státní hranici s Německem dlouhý 23 kilometrů se otevřel před deseti lety. 

Prezident program prvního dne zakončil diskusí s obyvateli Krupky. V Ústeckém kraji bude do pátku.