Ústecký kraj dál povede Bubeníček. Koalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO bude mít těsnou většinu

Komunisté, ČSSD a koalice SPD-SPO v úterý podepsali v Ústeckém kraji koaliční smlouvu. Hejtmanem zůstane další čtyři roky Oldřich Bubeníček (KSČM).

Trojkoalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. Zástupci stran nemají z křehké většiny obavu. Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane společně s ODS v opozici.

Staronový hejtman Bubeníček bude mít nově pět náměstků, dosud měl jen dva. Prvním náměstkem bude sociální demokrat Martin Klika, dalšími Stanislav Rybák, Jaroslav Komínek (oba KSČM) a Petr Šmíd (SPO).

Nově zřízená je funkce náměstka pro jednání s vládou. Tím bude poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

„Ústecký kraj potřebuje větší dynamiku v jednání s vládnou. Zásadní problémy v Ústeckém kraji nezmění kraj samotný. Je to spoluodpovědnost státu, spoluodpovědnost vlády. Druhá věc, kterou jsme trochu podcenili v minulém období, byla legislativní pravomoc, možnost věci ovlivnit,“ řekl Foldyna.

Pozici náměstka bude vykonávat jako neuvolněnou a nebude za ni tedy pobírat plný plat.

Zvýší se i počet výborů. Namísto pěti jich bude osm. Podle Bubeníčka to kraj extrémně finančně nezatíží. „Finančně si to může kraj dovolit, protože hospodaří velice dobře. A po minulých volbách došlo k drastickému snížení funkcí a nakonec se ukázalo, že to také není ideální,“ řekl hejtman. Trojkoalice nabídla dva výbory opozici. Hnutí ANO by mohlo získat finanční výbor, ODS výbor kontrolní.

Stává se, že nejmenší koalice je ta nejpevnější, řekl náměstek za SPD-SPO

Zástupci trojkoalice se nestability, navzdory nejtěsnější většině v zastupitelstvu, neobávají.

„Pokud všichni řekli, že chtějí pracovat pro kraj, tak u těch osmadvaceti by to neměl být problém. A s výjimkou politických hlasování na začátku jsou drtivá většina hlasování věci, které řeší problémy kraje. Tam by s tím neměla mít problém ani druhá strana, alespoň tak to probíhalo v minulém období,“ řekl Bubeníček.

Ve stabilní spolupráci věří i SPD-SPO. „My jsme rozhodně připraveni koalici držet. A kolikrát v historii se stávalo to, že ta nejkřehčí koalice byla ta nejpevnější a myslím si, že to bude tento případ,“ dodal budoucí náměstek hejtmana Šmíd.

Ustavující zastupitelstvo bude 21. listopadu. Kromě složení slibu a volby nového vedení budou zastupitelé už rozhodovat i o standardních bodech, například financích na sociální služby.

Od ČSSD a SPD-SPO to byla dlouhodobá stejná nabídka, nabídky od ANO se měnily. Navíc známe budoucí kolegy zastupitele z těchto stran. Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás většinou neznámé osobnosti. A samozřejmě jsme nemohli opomenout neustálou kritiku špatné práce od lídra hnutí ANO.
Oldřich Bubeníček
hejtman Ústeckého kraje

Hnutí ANO získalo v krajských volbách 20 mandátů, KSČM třináct, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Ústeckému kraji dosud vládla KSČM s ČSSD. Komunistickou stranu s nabídkou povolební spolupráce oslovilo i hnutí ANO,  KSČM ale dala přednost koalici se sociálními demokraty a SPD-SPO.

Hlavním argumentem byl fakt, že se zástupci těchto stran mezi sebou už dobře znají. Komunisté spolupracovali s ČSSD už v uplynulém volebním období a členové SPD-SPO, kteří se dostali do zastupitelstva, jsou bývalí sociální demokraté. 

Šéf ANO Andrej Babiš dohodu, po které jeho hnutí skončilo v opozici, označil za podvod.