Ústečtí zdravotníci stále neví, kdo bude provozovat leteckou záchranku. Hrozí výpadek

V Ústeckém kraji hrozí podle záchranářů od ledna přerušení provozu letecké záchranné služby. Zdravotníci doteď oficiálně nevědí, kdo bude leteckou záchranku v kraji provozovat a na přechod na jiné vrtulníky potřebují čas, řekl ve čtvrtek náměstek Zdravotnické záchranné služby Petr Bureš.

Dosud poskytovala službu v  Ústeckém kraji společnost DSA, od ledna by ji měla nahradit slovenská firma Air Transport Europe (ATE). Tendr ministerstva zdravotnictví ale řeší Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle ministerstva budou mít i tak noví provozovatelé na potřebnou přípravu dostatek času.

„Hlavním problémem je, že jsme do dnešního dne nedostali od ministerstva zdravotnictví žádnou oficiální informaci, kdo bude poskytovatelem letecké služby ve smyslu zajištění vrtulníku,“ řekl Bureš. Záchranná služba tak podle něj nemá s kým jednat o přípravě na přechod na jiného provozovatele i piloty.

Provozovatele letecké záchranné služby vybíralo v tendru ministerstvo zdravotnictví. Resort vybral pro Ústecký kraj slovenskou ATE. Dosavadní provozovatel, firma DSA, se obrátil na antimonopolní úřad a ten minulý týden začal tendr prošetřovat. 

„Teď má všechno v ruce ÚOHS, který by měl v následujících týdnech vynést rozhodnutí. Předpokládáme, že do deseti dnů podepíšeme zbylé smlouvy. Tím pádem vítězné společnosti budou mít minimálně pět týdnů na to, aby udělaly potřebnou přípravu a aby na všech základnách od 1. 1. 2017 záchranná služba létala,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Co nejrychlejší řešení si přeje také hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), který ministerstvo dopisem vyzval k potvrzení, kdo bude v kraji službu provozovat.

Při přechodu na jiného provozovatele musí podle Bureše záchranka řešit technická i bezpečnostní opatření. „Ať je to sehrání posádky s posádkou vrtulníku, konkrétně pilota se záchranáři, ať je to zajištění spojení s dispečinkem, znalost terénu, těch věcí je mnoho,“ doplnil Bureš.

Záchranáři potřebují na přechod na jiný typ stroje podle Bureše v ideálním případě tři až šest měsíců. „Pokud chceme zajistit základ, tak můžeme mluvit o týdnech. My se za zdravotnickou záchrannou službu pokusíme připravit v týdnech,“ doplnil Bureš.

Pokud se záchranáři co nejdříve nedozví, kdo bude leteckou záchranku v kraji provozovat, hrozí přerušení jejího provozu. „Pokud nebude zajištěna bezpečnost posádky, potažmo pacientů, tak pan ředitel ZZS deklaroval, že posádku do vrtulníku nepustí. Jde mu o bezpečnost zaměstnanců a pacientů. A hrozí, že od 1. 1. 2017 nebude zajištěna letecká záchranná služba v Ústeckém kraji,“ varoval Bureš.

Podrobnou zprávu, jak bude zajištění nejen ústecké letecké zachránné služby fungovat od příštího roku, požadují po čtvrtečním jednání poslanci. Ministerstvo hlasy uklidňuje. Podle mluvčího Štichy má úřad připravenou záložní variantu, pokud by smlouvu s ATE v Ústeckém kraji  nebylo možné podepsat. „Samozřejmě to bude zajištěno tak, aby od 1. 1. 2017 na každém z těch stanovišť letecká záchranná služba byla,“ dodal Šticha. 

Letecká záchranka – současná situace
Zdroj: ČT24