Děti z Děčína se nechaly ostříhat - na paruky pro onkologické pacienty

Děti v Děčíně darují své vlasy na paruky (zdroj: ČT24)

Ztráta vlasů patří k traumatizujícím zážitkům onkologických pacientů, zejména žen. Kadeřnice z Děčína se jim rozhodly pomoci - inspirovaly se podobnou akcí na Slovensku a vyhlásily sbírku vlasů na paruky. Prvními dárci jsou hlavně děti.

Ve slovenském projektu darovalo na tři sta lidí dohromady dvanáct kilogramů vlasů. Paruky z těch pravých jsou nejkvalitnější, ale také nejdražší. Za vlasy se ve výkupu platí až tři tisíce korun za 150 gramů, jiné než blond se vykupují za cenu zhruba o šest stovek nižší. Na výrobu jedné paruky je potřeba až pět dárců. Vlasy nesmí být barvené a poničené, ideální jsou proto ty dětské. 

V Děčíně se děti začaly samy hlásit poté, co se na sociálních sítích objevily první fotky z akce. Během dvou týdnů děčínské kadeřnice pro dobrou věc ostříhaly patnáct dárců.

Získané vlasy původně posílaly na Slovensko, nyní ale hledají někoho, kdo by paruky vyrobil v Česku. Už teď má sbírka hodnotu desítek tisíc korun a kadeřnice se obávají, aby se nedostala do špatných rukou. Vlasy proto nabídnou přímo sdružením onkologicky nemocných.