Kdo opraví největší českou loď? Peníze jsou, zájemce nikoliv

Důkladnou opravu potřebuje největší loď v Česku, která slouží děčínské dopravní škole a v níž se učí budoucí lodníci. Rekonstrukce přijde na šest milionů, není ale nikdo, kdo by se jí ujal. Studenti tak do některých prostor plavidla vůbec nesmějí a škola může přijímat jen omezený počet zájemců. Každý rok by jich mohla vzít až 90, bere ale polovinu. Studují tu hlavně potomci současných kapitánů.

Dílenská školní loď DL2 nevyhovuje moderním předpisům. Chybí tu třeba vodotěsná přepážka, problém jsou i dřevěné - tedy hořlavé - podlahy nebo letité elektrické rozvody. Peníze na opravu škola má, marně ale hledá firmu, která by ji provedla. Do dvou soutěží se nikdo nepřihlásil. Jelikož je většina lodí soukromých, nemají firmy zkušenosti se složitou administrativou okolo veřejných zakázek. „Říkají, že jim to za to víceméně nestojí,“ poznamenává ředitelka Střední školy lodní dopravy Jana Férová.

Události: Dílenskou loď v Děčíně nemá kdo opravit (zdroj: ČT24)

Plavidlo mělo zachraňovat poškozené lodě, proto je plné dílen. Skoro dvacet let se ale nepohnulo z místa. Škola tak jediný učební obor svého druhu v zemi nepropaguje, dokud se loď neopraví. Učitelé nicméně věří, že firmu na opravu nakonec najdou. Sami už začali loď na rekonstrukci připravovat - stěhují například vybavení.

Ještě předtím ale bude muset DL2 po dvaceti letech znovu vyplout: Škola ji bude muset dostat do loděnice na sucho, aby mohla změnit tloušťku stěn.