Obec Lety se už nechce starat o údržbu památníku romského holocaustu. Nahradí ji brněnské muzeum

Události v regionech: Lety se už nechtějí starat o památník (zdroj: ČT24)

Obec Lety už nechce pečovat o Památník romského holocaustu. Prodělávala na tom. Nově se o údržbu pietního místa bude starat brněnské Muzeum romské kultury.

Zastupitelé z obce Lety vypověděli smlouvu s Památníkem Lidice. Peníze na údržbu Památníku Lety, které obec od lidické organizace dostávala, podle zastupitelů nepokryly skutečné náklady.

Dosud se o údržbu památníku starali zaměstnanci obecního úřadu. „Mám vyzkoušeno, že to tři pracovníci posečou za šest hodin a uklidí celý ten prostor,“ doplnila starostka Blanka Hlavínová (nez).

Za jedno sečení fakturovaly Lety 2700 korun, cena se už sedm let nezměnila. Skutečné náklady ovšem byly podle radnice větší i proto, že se obec musela starat i o sousední pozemky. Na údržbě památníku tak prodělávala, a proto od smlouvy s lidickým památníkem odstoupila.

Lety zajišťovaly údržbu památníku od roku 1995 s výjimkou dvouletého období mezi roky 1998 a 2000, kdy ji na sebe vzal Výbor pro odškodnění romského holocaustu. 

V roce 2009 předalo pietní místo ministerstvo kultury do správy Památníku Lidice. Od příštího roku ho má nově provozovat Muzeum romské kultury. „Podle informací od našeho zřizovatele, ministerstva kultury, bychom od prvního ledna měli spravovat kulturní památku Lety,“ potvrdila ředitelka muzea Jana Horváthová. 

Ministerstvo kultury se k celé záležitosti nechtělo vyjádřit. Záměr ale potvrdilo i vedení lidického památníku. Podle ředitelky se smlouva připravuje. „Muzeum romské kultury má metodiku na to, jakým způsobem pracovat se svým tématem. Nepochybně se postará velmi odborně,“ doplnila ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová.

Muzeum romské kultury bude pravděpodobně vlastnit i budovy po vepřínu společnosti AGPI. Vláda na jejich vyčlenila údržbu asi 450 milionů korun. Podle kritiků vepřín narušoval pietu místa. Podepsání smlouvy o odkupu ale ministerstvo kultury už několikrát odložilo.

Vepřín v Letech
Zdroj: ČT24