Nymburští strážníci zvažují výpověď. Kvůli odvolání nadřízené

UvR: Nymburští strážníci hrozí výpovědí (zdroj: ČT24)

Polovina strážníků nymburské policie zvažuje výpověď. Vadí jim odvolání dosavadní velitelky.

Podle starosty Nymburka Pavla Fojtíka (STAN) neplnila velitelka Simona Lazarová svoje úkoly. „Neplnění příkazů a řekněme celková nechuť k zavádění nových věcí,“ vyjmenoval důvody pro odvolání Lazarové starosta.

Zastupitelé Lazarovou stáhli z funkce ve středu večer, jednání se zúčastnili i podporovatelé dosavadní velitelky.  

Lazarová obvinění starosty, že s ním nechtěla spolupracovat, odmítá a tvrdí, že neví o žádném pochybení. Většina kolegů ji podpořila peticí, dokument podepsalo jedenáct z nich. Petici podpořilo celkem 370 lidí.

Velitelka nymburských strážníků Simona Lazarová
Zdroj: ČT24

Lazarová vedla nymburské strážníky dvacet let. Podle Fojtíka ale s vedením města komunikovala nedostatečně a navíc by podle něj měl mít starosta možnost vybrat si do vedení vysokých funkcí ve městě lidi, s nimiž se mu bude dobře spolupracovat.

Lazarovou ve funkci nahradil Tomáš Řehák, který u policie pracuje 15 let. Odvolanou velitelku v době, kdy byla na mateřské, také zastupoval.

Starosta a Lazarová se neshodují na přesunu strážníků

Jednou z neshod mezi Lazarovou a starostou bylo otevření nové služebny. Ta současná, umístěná v budově radnice, strážníkům nestačí. Podle starosty Fojtíka by se měli strážníci přesunout do větších prostor, Lazarová ale chtěla v budově úřadu zůstat.

„Vyjádřila jsem svůj názor, že ideální by bylo zůstat tady a rozšířit služebnu městské policie o dvě o tři kanceláře,“ tvrdila Lazarová.

Starosta Nymburka Pavel Fojtík (STAN)
Zdroj: ČT24

Souhlasila s ní i část jejích podřízených. „Máme třeba na úřadě tlačítka nouze, když bude potřebovat sociální odbor, tak si zmáčkne a jsme tam během minuty,“ řekl strážník Martin Rajl.

Rozšíření na radnici ale podle starosty možné není, už tak je prý radnice plná. Vedení města také tvrdí, že si lidé na fungování městské policie stěžovali. Oficiálně ale přišla za poslední rok jedna stížnost a podle auditu byla neoprávněná.