Divokým koním se u Milovic daří, stádo se na jaře rozroste

Stádo divokých koní v Milovicích se na jaře rozroste. Většina ze čtrnácti klisen dovezených letos v zimě z Velké Británie je březí. Zvířata pomáhají v bývalém vojenském prostoru obnovit zničenou přírodu.

Čtrnáct klisen a jeden hřebec spásají louky u Milovic od února. Ve stepním prostředí mají dostatek potravy i nutný klid. „Daří se jim nad míru skvěle. Výsledky jsou výrazně lepší, než jsme očekávali,“ pochvaluje si ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

„Je to úžasně sehrané stádo, kde je jasně daná hierarchie. Klisny se prakticky nesetkávají v agresivních střetech,“ říká etoložka Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby.

Koně ve vojenském areálu u Milovic
Zdroj: ČT24

Rostoucí břicha klisen jsou jediným důkazem, že zabřezly. Žádné veterinární nebo ultrazvukové vyšetření je nečeká. „Všechno půjde přirozenou cestou tak jako v přírodě. Klisny odrodí hříbata naprosto bez asistence, protože jsou tak zvyklé. V podstatě do tohoto procesu nebudeme vůbec zasahovat,“ dodává Dostál.

Hříbata by se klisnám měla začít rodit v březnu nebo v dubnu, což bude záležet na průběhu zimy, případných mrazech a sněhové pokrývce. V případě špatného počasí jsou klisny divokých koní schopné narození hříběte oddálit. „Na chvíli opustí stádo, porodí hříbě a pak se s ním vrátí zpátky,“ dodává Komárková.

Koně, pocházející z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě, jsou v Milovicích od 28. ledna. Po aklimatizaci v menší ohradě byli 21. března vypuštěni na hlavní pastvinu o rozloze čtyřicet hektarů. Spásají místní step a jsou zcela bez přikrmování. Pomohou tak odvrátit ústup otevřené krajiny, která tvoří prostředí pro stále vzácnější druhy květin, motýlů a dalších ohrožených druhů.

Díky koním se vrátil hořec křížatý
Zdroj: ČT24

Na pastvině se podle ochránců přírody již letos objevily desítky trsů ohroženého hořce křížatého, který je v Milovicích nejvzácnější rostlinou. Na mnoho rostlin nakladl svá vajíčka vymírající motýl modrásek hořcový Rebelův, pro kterého je hořec křížatý jedinou živnou rostlinou, bez níž se nedokáže rozmnožovat.

Příští rok by se mohla ohrada rozšířit o padesát hektarů. Záležet bude na počtu narozených hříbat a na tom, jestli zoologové získají souhlas majitelů okolních pozemků.

Divokým koním se v Milovicích daří