Vojska Wehrmachtu a US Army se střetla v aréně u Lešan

V Lešanech na Benešovsku se opět setkali profesionálové i amatérští nadšenci do vojenské techniky. V místním Vojenském technickém muzeu se konal již třináctý ročník Tankového dne, který pořádá Vojenský historický ústav Praha. K vidění byla historická a současná armádní technika i bojové ukázky.

Na letošní Tankový den v Lešanech na Benešovsku přišlo přes 10 tisíc diváků. Hlavní událostí bylo představení nových kusů ve sbírkách Vojenského historického ústavu. Instituce je získala výměnou ze Švédska.

"Jedná se o výměnu desetiletí, jež v českém muzejnictví nemá obdoby," uvedl již dříve ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Mezi novými exponáty vyniká kolekce pásové techniky vyráběné ve Švédsku v licenci ČKD. Zajímavostí je soubor kanónů z druhé světové války jedné z nejproslulejších světových zbrojovek Bofors. V Lešanech je třeba protiletadlový kanon Škoda ráže 8 cm vz. 19, obrněný transportér Volvo BV 202 nebo samohybné dělo SAV m/43.

Výměna historické vojenské techniky mezi muzei obou států se uskutečnila v rámci dlouhodobé spolupráce se Švédským královstvím.

K divácky nejpřitažlivějším částem programu patřila bojová ukázka, která se věnovala sedmdesátému výročí ukončení druhé světové války. V lešanské aréně se střetly americké a německé jednotky, které simulovaly boje v západních Čechách. Souboj Wehrmachtu a US Army doprovodila masivní pyrotechnika.

"Bitvy se zúčastnilo se několik desítek mužů v dobových uniformách, ukázka byla doprovázena výraznými zvukovými efekty, hlavně střelbou, což mělo velký ohlas," uvedl Andrej Halada z Vojenského historického ústavu Praha.

Efektní byl podle Halady také přelet vrtulníku Mi-24, který předvedl řadu atraktivních leteckých prvků. K vidění byla pochopitelně rozsáhlá kolekce tanků, která mapuje historii těchto strojů od meziválečného období až po současnou technologii.

Mezi ukázkami bylo také obrněné vozidlo VEGA, které vyrábí česká firma SVOS Přelouč. Akce se také zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, který se projel v izraelském tanku typu Merkava. Součástí Tankového dne byl také křest knihy vojenského historika Vladimíra Franceva Československé zbraně ve světě.

Základem představené techniky jsou sbírky Vojenského historického ústavu, ale představily se také kusy soukromých sběratelů a klubů vojenské historie.

  • Vojenské technické muzeum bylo otevřeno v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách v Lešanech. V deseti halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Je tu i sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.