Tankový den v Lešanech ukázal techniku válčící na Blízkém východě

Lešany - Tankový den dnes přilákal do Lešan u Týnce nad Sázavou přes třicet tisíc lidí. Letošní pátý ročník se věnoval zejména vojenské technice blízkovýchodních konfliktů. Milovníci vojenské historie mohli obdivovat například izraelský tank Merkava či kanadskou verzi pásového obrněného transportéru Bren Carrier bojujícího většinou na arabské straně.

Pozornost přitahovala zejména travnatá aréna, na které se vojenské stroje předváděly. Přes nepřízeň počasí letos pořadatelé zaznamenali rekordní účast.

Z techniky zapojené do blízkovýchodního konfliktu organizátoři nezapomněli ani na ruský tank T-34/85, který byl jedním z prvních obrněných strojů dodávaných arabským zemím pro boj proti státu Izrael. Zapojil se do válek v letech 1956, 1967 a 1973 a použití našel i v 90. letech při konfliktu v bývalé Jugoslávii. Dvaatřicetitunový stroj si získal oblibu také v afrických zemích, kde ho mohli bez problémů obsluhovat i pologramotní domorodci.

Vedle obrněnců si mohli návštěvníci prohlédnout řadu dalších osobních i nákladních vojenských vozidel, například landrovery z jednotky speciálních sil v Prostějově, dále vyprošťovací tank, dělostřelecké expozice a další vojenskou techniku různých značek a armád. Nechyběly ani kuriozity, například trabant upravený ve stylu americké armády, vojenské ležení rudoarmějců shromážděných kolem samovaru a vysílačky nebo stanoviště československého pěšího pluku.

Členové aktivních záloh připravili pro diváky scény z fiktivního přepadení sanitní kolony nebo bojovou ukázku z východní fronty z roku 1945. Na akci nechyběly tradiční stánky se suvenýry, knihami s vojenskou tematikou či oblečením. Zájemci si mohli vyzkoušet i střelbu slepými náboji. Na své si v areálu vojenského muzea přišly také děti, které mohly dovádět na korbě vesele pomalovaného obrněného transportéru se skluzavkou.

Expozici muzea v Lešanech tvoří více než 350 historických tanků, děl, kanonů a motocyklů a také obrněná, nákladní a osobní vojenská auta z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou vystaveny v několika halách i na volném prostranství. Unikátní je zejména kolekce československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda. Kromě tuzemských návštěvníků muzeum stále častěji vyhledávají i příznivci vojenské historie ze zahraničí.