Praha bude rozšiřovat zóny placeného stání

Praha - Od zavedení zón placeného stání si Praha slibovala, že dostane auta z centra města. Zatím je to ale spíš tak, že řidiči hledají cesty, jak se placení za parkování vyhnout nebo si opatřit kartu na modrou zónu.

Takzvané modré zóny začaly fungovat nejdříve na části Prahy 1, přímo v centru metropole. Podle magistrátu se osvědčily, a proto zahájil masivní zavádění zón i v dalších částech města. V současné době zóny fungují na celé Praze 1, zavedly je už ale i Praha 2, 3 a 7 a rozšiřování bude pokračovat. „Praha 4 zóny placeného stání řeší v současné době. Jiná situace je na Praze 10, kde se v oblastech přilehlých k Praze 2 a 3 na zónách placeného stání již intenzivně pracuje,“ popisuje situaci mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Wolf.
 
V Praze 10 došlo po zavedení zón na dvojce a trojce k částečnému kolapsu. Obyvatelé těchto městských částí bez trvalého pobytu totiž začali parkovat právě na desítce. A o zóny si teď řekly například i Praha 5 a 6.
 
Možnosti těch, kteří nemůžou bez trvalého pobytu nebo sídla firmy získat parkovací kartu, jsou jednoduché. Můžou jezdit do míst se zónami na placená stání - to jsou takzvané oranžové a zelené zóny, kde si na několik hodin může každý parkování zaplatit, pokud je místo. Nebo si také můžou na příslušném městském úřadě koupit dvouhodinové stírací karty za 120 korun. Lidé s trvalým pobytem jsou spokojeni, míst v modré zóně je dost, u ostatních ale zavedení karet vyvolalo vlnu nevole. Magistrát v této souvislosti slibuje, že se vzniklými problémy bude v budoucnosti zabývat. Zároveň nevylučuje změny a úpravy současného systému.