Kuchařští junioři trénují na olympiádu

Praha - Čekají je pravé olympijské boje, jen disciplíny se liší od té sportovní olympiády. V polovině října se v německém Erfurtu střetne o pomyslné zlato dvacet juniorských týmů kuchařů a cukrářů. Čeští junioři se proto již pilně připravují na mezinárodní kuchařskou olympiádu. Kuchařskou specialitu, která má reprezentovat naši gastronomii, vybírali a ladili několik měsíců.

Začínáme mandlovým pyré, konfinovanou zeleninou a plněným temperovaným rajčetem. Toto je úvodní část soutěžního menu. K tomu ještě zauzený hřbet pyrenejského prasátka a ve vakuu vařený bůček z divočáka, to vše pod bylinkovou krustou s plněnou palačinkou. Právě tato specialita bude reprezentovat naši republiku na podzimní kuchařské olympiádě v Erfurtu. „To pyrenejské vepřové je z černých prasat. Ta jsou podstatně prorostlejší a šťavnatější,“ popisuje část menu kapitán týmu Dušan Jakubec. „Připravujeme také bůček. Je to české jídlo, česká surovina, tak nějak jsme zmodernizovali českou kuchyni,“ doplňuje ho jeden z členů týmu Lukáš Otáhal.

Čtyřčlenný juniorský národní tým bude mít na olympiádě na přípravu jídla tři a půl hodiny. Porotu bude zajímat každý detail včetně výběru a přípravy surovin. „Střídají se tam různí komisaři. Každý má na starosti něco jiného, jeden technickou, druhý chuťovou, další hygienickou část. Být nejlepší znamená neudělat žádnou chybu, ani sebemenší,“ upozorňuje na přísná pravidla hodnocení Dušan Jakubec.

Proto je důležitá bezchybná souhra všech kuchařů v týmu. Bude záležet i na koncentraci. Olympijské kuchařské klání totiž potrvá celý týden a soutěží se ve třech kategoriích. „Určitě hodně důležitá jsou masa, jak se odpečou. Dále je nutné držet teploty, aby to bylo všechno v pořádku,“ prozrazuje něco z techniky přípravy člen týmu František Maděra. „Někdo má na starost maso, někdo přílohy a někdo připravuje omáčku. Pak se to dává postupně dohromady,“ uzavírá soutěžící Jan Souček.

Na poslední olympiádě v roce 2004 skončil náš juniorský tým na osmém místě z šestnácti. Letos se pokusí s touto kulinářskou specialitou prosadit v konkurenci dvaceti juniorských národních týmů z celého světa.