Dráhy nachystaly na léto výluky

Praha - Na komplikace v železniční dopravě se musí připravit cestující ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Kvůli opravám jsou ode dneška do konce prázdnin výluky na trati mezi Hostivicí a Kladnem a další mezi Velkým Osekem a Hradcem Králové. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu, například vozíčkáři ale musejí přepravu hlásit předem.

Na vytížené trati z Hostivic do Kladna přepraví dráhy ve školním roce pět tisíc cestujících denně, jezdí zde důležité vlaky na Prahu. Opravy tak mají využít dobu dovolených, kdy se snižuje počet přepravených osob. Cestující sváží náhradní autobusová doprava do Hostivice, dále do metropole už pokračují znovu vlakem. I tak jsou ale potíže.

„Mě to dnes docela zaskočilo, protože pospíchám do práce, netušila jsem to a tři čtvrtě hodiny budu mít zpoždění,“ byla jedna z výtek od cestujících. A rozhodně se nejednalo o výjimečnou událost, další cestující byla nespokojená s návazností vlak – autobus. „Z Kladna nás odvezli sem autobusem, ale vlak nepočkal, takže já musím čekat další hodinu a půl na spoj na Smíchov,“ stěžovala si.

  • Mapa výluky na Hradecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281559.jpg
  • Práce na trati autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281557.jpg
  • Oprava výhybky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281558.jpg

Dráhy se však snažily snížit dopady mimořádnosti na minimum. „Pro tu výluku jsme nachystali 14 autobusů, z toho 7 autobusů je kloubových a na každý spoj nasazujeme v průměru kolem 3 autobusů,“ říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

A tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla doplnil důvody omezení. „Ve stanici Jeneč opravíme výhybky, které už si to zaslouží, dále se motoristé dočkají nového povrchu železničního přejezdu mezi Unhoští a Kladnem.“

Hned několik výluk je ode dneška také na trati Velký Osek - Hradec Králové. „Budou opravovány výhybky a dojde tam k navařování několika kusů kolejnic, které už byly v nevyhovujícím stavu,“ upřesnil Halla.

Výlukové jízdní řády najdou cestující přímo ve vlakových stanicích a taky na webových stránkách Českých drah v rubrice omezení provozu.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)