V Kladně začnou opravy zimního stadionu už letos

Kladno - Ve středočeském Kladně se letos začne s rekonstrukcí zimního stadionu, který patří mezi nejstarší tuzemské stánky, v nichž se hraje hokejová extraliga. V hale se především zvýší počet míst pro sedící diváky o 3 500 a počítá se také s opravami zázemí. Náklady se odhadují na 30 milionů korun. Opravy zimního stadionu se mají uskutečnit v letní hokejové přestávce.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka půjde o první etapu oprav, při kterých se má zvýšit počet sedaček pro diváky tak, aby stadion odpovídal licenčním podmínkám pro extraligu. V zázemí se budou opravovat například toalety, které jsou ve špatném stavu. „Je to opravdu to, co udělat musíme, aby se tam dala hrát liga,“ uvedl Jiránek.

O opravách kladenského stadionu se hovoří už řadu let. Město původně chtělo vybudovat novou multifunkční arénu, z plánů však sešlo, protože nezískalo dotace. Kladno proto připravilo projekt postupné rekonstrukce, která by podle dřívějších odhadů mohla vyjít až na 300 milionů korun. Vedle zvýšení kapacity a zlepšení komfortu pro diváky i hráče projekt zahrnuje třeba opravu nosné konstrukce nebo venkovních částí stadionu.

Podle vyjádření Jiránka zatím nejde počet dalších etap rekonstrukce stadionu odhadnout. Záležet prý bude zejména na případném získání dotací nebo ekonomické situaci města. Nové sedačky by měly být podle Jiránka nainstalovány na tribunu, která je nyní k stání a kam chodí kladenský „kotel“, tedy nejhlasitější příznivci klubu. Stát by se po opravách mělo pouze na jedné tribuně za brankou, které se říká „pod hodinami“.

Tento záměr se však příliš nelíbí fanouškům, kteří o tom diskutují na svém internetovém fóru. Pokud by „kotel“ přišel o své místo na tribuně naproti střídačkám, utrpěla by tím podle jednoho z šéfů fanklubu Jaroslava Zelenky atmosféra v hledišti. „Osobně se mi to samozřejmě nelíbí. Neříkám, že celá ta tribuna musí být k stání, ale nějaké místo bychom si tam rádi zachovali,“ řekl Zelenka. Fanoušci by se proto podle něj rádi ještě zapojili do jednání s městem a chtěli by, aby projekt prošel veřejnou diskusí.

Původně měla rekonstrukce začít již předloni, klub ale tehdy přišel o hlavního sponzora a hrozilo, že extraliga v tradičním hokejovém městě zanikne. Do klubu ale majetkově vstoupil slavný útočník Jaromír Jágr, přidalo se také město a extraliga i hokej v Kladně zůstaly. Kladenský stadion byl otevřen v roce 1949 a vlastní jej město.