Do křesla primátora Plzně se po čtyřech letech vrátil Martin Baxa

UvR: Do křesla primátora Plzně se po čtyřech letech vrátil Martin Baxa (zdroj: ČT24)

Martin Baxa z ODS je novým primátorem stosedmdesátitisícové Plzně. Na ustavujícím jednání dostal 34 hlasů. Třiačtyřicetiletý politik se do funkce primátora čtvrtého největšího města v ČR vrací po čtyřleté přestávce. V minulém volebním období byl primátorovým prvním náměstkem.

Baxu, který byl jediným navrženým kandidátem, do pozice primátora zvolilo v tajném hlasování 34 z 46 přítomných zastupitelů. Pozici v čele města nyní Baxovi zajistila koaliční dohoda mezi vítězem voleb ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Tyto čtyři strany mají v zastupitelstvu se 47 členy celkem 33 hlasů.

Podle koaliční dohody připadne ODS post primátora a dvou míst v radě, ANO má prvního primátorova náměstka, jímž byl zvolen Roman Zarzycký, a další tři pozice v radě, TOP 09 a ČSSD budou mít po jednom členovi rady. Město má mít čtyři primátorovy náměstky, dosud jich bylo pět. Celá nová rada města má funkce vykonávat jako uvolněná, tedy na plný úvazek, dosud byli dva z devíti radních neuvolnění.

Jiná jména a jeden nesouhlas s koaliční smlouvou

Hnutí ANO na poslední chvíli zamíchalo kartami. „Změnili jsme dvě nominace. A to na předsedu finančního výboru a na obsazení jednoho náměstka primátora,“ řekl Zarzycký.

A ustanovení nového zastupitelstva provázela ještě další komplikace. Členem koalice nakonec není senátor a dlouholetý starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, který odmítl podepsat koaliční smlouvu. Není příznivcem spojení ODS s ANO. „Nepodepsal jsem koaliční smlouvu ze dvou důvodů. Ten první je, že ODS vedla proti ANO razantní kampaň, a druhý, že tady byla teoretická možnost, jak sestavit koalici bez ANO,“ vysvětlil Aschenbrenner, který ale zůstal členem zastupitelského klubu ODS.

Koaliční smlouva se tak musela změnit. „Upravili jsme ji, je platná. Upravily se počty zastupitelů, kteří jsou součástí koaličního klubu, a to pan Aschenbrenner není,“ dodal náměstek Zarzycký.

Cílem koalice má být rozvoj města, myslí si primátor

Koalice chce do konce února sestavit programové prohlášení. Baxa ve své kandidátské řeči uvedl, že by chtěl, aby nebylo jen souhrnem priorit koaličních stran, ale aby odráželo i názory opozice. Hlavním cílem stran by měl být další rozvoj města.

Za koaliční priority označil primátor bezpečnost, více strážníků v ulicích, řešení dopravní situace a parkování, i přípravu strategických dokumentů pro následující plánovací období EU.

Baxa prozatím zůstane i poslancem

ODS je v Plzni nejúspěšnější stranou. Na vedení města se podílí více než 20 let, primátora měla nepřetržitě od roku 1994 do roku 2014 a opět nyní.

Baxa je zároveň předsedou regionální organizace ODS, místopředsedou ODS a poslancem. Už předem oznámil, že poslaneckého mandátu se nevzdá, zhruba na jaře souběh dvou náročných volených funkcí přehodnotí a rozhodne se, zda je bude vykonávat dál. Odmítl zatím jakkoliv spekulovat, které pozice by se případně vzdal. Opoziční strany to kritizují.

ANO porazilo občanské demokraty jen těsně

Volby v Plzni vyhrála ANO o necelou desetinu procentního bodu před ODS. Obě strany mají po 13 mandátech. TOP 09 doplní koalici čtyřmi zastupiteli a ČSSD třemi.

ODS i ČSSD, jež se na vedení města podílejí desítky let, nominují lidi, kteří jsou i v současné radě. TOP 09 a ANO byly dosud v opozici a v radě budou nováčci.

V opozici budou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL - Pravá volba pro město se čtyřmi zastupiteli a KSČM se třemi.