Volno skončilo nevolnem. Desítky školáků odvezly z přírody sanitky

Události: Desítky dětí v nemocnici kvůli viróze (zdroj: ČT24)

Škola v přírodě v Žihli na severním Plzeňsku zažila krušnou noc. Kvůli zažívacím potížím museli záchranáři převézt desítky dětí do nemocnic v Plzeňském, Středočeském, Karlovarském i Ústeckém kraji. První děti převezené do nemocnic v noci už jsou bez příznaků a nemocnice se je chystají propustit, řekl Josef Klepáč z Krajské hygienické stanice v Plzni. „Celý ten problém vznikl hned po příjezdu, kdy tedy jedno z dětí přijelo nemocné, my jsme o tom nevěděli, protože nám podepisovali bezinfekčnost rodiče,“ uvedla ředitelka Školy v přírodě Žihle Alena Soprová.

„Nezjistili jsme nic, co by ukazovalo na porušení hygienických norem a pravidel v kuchyni ani v ubytovacím zařízení,“ řekl Klepáč. Hygienici na místě odebrali vzorky stravy i stěry z prostředí a pošlou je na virologii. Výsledky by měly být příští týden. 

Sanitky odvezly děti do nemocnic v Plzni, Rokycanech, Žatci, Karlových Varech, Hořovicích a v Mostu. Ve škole v přírodě bylo kolem 200 dětí. „Do současné doby jsme převezli do nemocnic 56 dětí a v současné době už lékaři na místě zkontrolovali všechny děti a vypadá to, že by se nám posádky mohly vrátit na základnu,“ řekla mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Lenka Ptáčková. Mnohé děti byly během dne z nemocnice propuštěny. 

Některé děti už byly z nemocnice propuštěny (zdroj: ČT24)

Děti si stěžovaly na bolesti břicha, zvracely a měly průjem. Zatím není jasné, co hromadnou nevolnost způsobilo. Do rekreačního zařízení Na Sklárně nedaleko Žihle vyjeli záchranáři asi půl hodiny po půlnoci. Operátorka tísňové linky přijala hlášení o tom, že asi 15 dětí má zažívací potíže. Na místo vyjely tři sanitky záchranářů i auta zdravotnické dopravní služby.

V rekreačním zařízení ale lékaři zjistili, že zdravotní potíže má víc dětí, takže požádali o pomoc hasiče. Ti poslali na místo svůj autobus. „Celkem jsme tam poslali 15 vozů zdravotnické záchranné služby včetně vozů hromadného neštěstí a inspektora provozu,“ řekla Ptáčková.