Kamionové překladiště v Litomyšli se nerozšíří. Zakazuje to územní plán

Kamionové překladiště v Litomyšli se nerozšíří (zdroj: ČT24)

Stavební úřad v Litomyšli nepovolil výstavbu nových skladovacích hal v obytné zóně. Budovat je tam chtěla přepravní firma Kobra Cargo, ale proti jejímu záměru se postavili místní obyvatelé. Sepsali petici a úřad jim dal za pravdu – i podle něj by projekt byl v rozporu s územním plánem města.

Ulice Na Lánech v Litomyšli je určená k bydlení, drobné výrobě a službám pro obyvatele. Do této definice dle územního plánu kamionové překladiště moc nezapadá. To namítali lidé podepsaní pod peticí. A úřad jim dal za pravdu.

„Územní plán tam tuto činnost zakazuje, takže to rozhodnutí bylo nabíledni,“ říká starosta Litomyšle Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Ještě před několika týdny to ale tak jasné nebylo. Stavební úřad totiž nejdříve udělil podnikateli výjimku – sklad, který tu chtěl postavit, mohl být blíž sousední budově, než jak to ukládá zákon. Pak ale úředníci zamítli celý projekt.

„Při posuzování výjimky se řešila vzdálenost mezi objekty, předmětem jednání nebo řešení nebyl územní plán,“ vysvětluje mluvčí Litomyšle Michele Vojáček.

Současný areál zůstane. Vznikl ještě před plánem

Bez svolení stavebního úřadu podnikatel nové stavební haly nepostaví, podnikat ale může dál, přestože je to v rozporu s územním plánem. A to proto, že jeho firma tady byla dřív než nový územní plán.

To se lidem podepsaným pod peticí moc nelíbí. Přestože jsou rádi, že se překladiště rozšiřovat nebude. „Je tam plánována další bytová výstavba, která do budoucna zvýší dopravu. Takže si myslím, že aby další obyvatelé, kteří se tam nastěhují v budoucnu, jezdili mezi kamiony, není dobré,“ říká iniciátorka petice Bohumila Jenčíková.

Majitel firmy se ke svému dalšímu postupu zatím vyjadřovat nechce. Má ale ještě možnost se odvolat ke krajskému úřadu, který může rozhodnutí ještě změnit.